Ο διάλογος προάγει την Αριστερά

του Σωκράτη Μαντζουράνη

Μια βασική επιδίωξη όσων αποφάσισαν να εμπλακούν στην εκδοτική περιπέτεια του Δρόμου, πέρα από τις γνωστές φιλοδοξίες για ένα νέο αριστερό έντυπο, ήταν η εφημερίδα να αποτελέσει ένα ζωντανό βήμα ανταλλαγής απόψεων όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ένα φιλόξενο χώρο όπου με άνεση και συντροφικότητα θα μπορεί να αναπτύσσεται ένας δημιουργικός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ αριστερών. Τη φιλοδοξία μας αυτή δεν την υπαγόρευσαν οι ανάγκες μιας διαφημιστικής καμπάνιας ενός πρωτοεμφανιζόμενου εντύπου και δεν ήταν -σας διαβεβαιώνουμε εντίμως- το άγχος της κυκλοφορίας ούτε, πολύ περισσότερο, η λαχτάρα διεκδίκησης πρωταγωνιστικού ρόλου και «μεριδίου» στο διάσπαρτο τοπίο της ελληνικής Αριστεράς.

Πιστεύουμε βαθιά πως είναι ένα αίτημα των καιρών και των συσχετισμών, ένα ζωογόνο ζητούμενο που αναδείχθηκε μέσα από τις συσκέψεις που οργανώσαμε σε αρκετές πόλεις, είναι μια σταθερή πεποίθηση και προσπάθεια πολλών και αξιόλογων ανθρώπων της Αριστεράς, που προσβλέπουν σε μια τέτοια προοπτική, σ’ έναν τέτοιο ρόλο του Δρόμου μας.

Στους δύο περίπου μήνες ζωής της εφημερίδας, επιδιώξαμε με την αρθρογραφία, τα θέματα, το γενικό ύφος του εντύπου, να ενισχύσουμε πρακτικά αυτή μας την πρόθεση, να ενθαρρύνουμε αυτόν το διάλογο, την ιδεολογική αντιπαράθεση και σύνθεση στο χώρο της Αριστεράς.

Εφημερίδες, έντυπα, blogs της Αριστεράς ασχολήθηκαν με τις θέσεις και τις προτάσεις που φιλοξενήθηκαν στο Δρόμο, αξιολόγησαν θετικά πρωτοβουλίες που πήραμε ως εφημερίδα, συλλογικότητες και μεμονωμένοι σύντροφοι μας επισήμαναν λάθη και αδυναμίες και μας έκαναν πολύτιμη κριτική.

Με κείμενα, προτάσεις, θέσεις, επώνυμων και απλών αγωνιστών απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς που φιλοξενήσαμε, επιδιώξαμε να ανοίξουμε στην πράξη μια δημιουργική ανταλλαγή-αντιπαράθεση απόψεων. Πρόσφατα, ασχολήθηκε με τα γραφόμενά μας στην εφημερίδα και ο Ριζοσπάστης. Με ένα άρθρο του με τον τίτλο Στο Δρόμο της υποταγής, απαντά σε κριτικές παρατηρήσεις μας για πλευρές της πολιτικής και επιλογές ταχτικής του ΚΚΕ, στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Μια διαδικασία ανταπαντήσεων δεν πιστεύουμε πως θα πρόσθετε κάτι το ουσιαστικό στις σημερινές ανάγκες της Αριστεράς. Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω τούτο.

Είναι λάθος να ταυτίζεται η καλοπροαίρετη κριτική σε πλευρές της πολιτικής και της ταχτικής του ΚΚΕ με τον… αντικομμουνισμό, ούτε βέβαια κάθε διαφορετική άποψη σημαίνει ότι «περπατάς δίπλα δίπλα με τις δυνάμεις του συμβιβασμού…»

Αυτή τη λογική την ακριβοπλήρωσε η Αριστερά και ιδιαίτερα το ΚΚΕ και ακόμα την πληρώνουμε.

Παρ’ όλο που το άρθρο του Ρ είναι πολιτικά άδικο έως προσβλητικό για την εφημερίδα και τους συντελεστές της, θέλω να το εκλάβω ως μια ιδιότυπη «παρουσία» του ΚΚΕ στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός οργανωμένου διαλόγου μεταξύ της Αριστεράς. Πιστεύω πως υπάρχουν περιθώρια και κυρίως ανάγκη, θα πρόσθετα, για τη συμμετοχή και του ΚΚΕ σε μια συζήτηση γύρω από ζητήματα ταχτικής και ιδεολογίας. Γεγονός που αντικειμενικά θα ανοίξει διόδους αλληλοκατανόησης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και κυρίως θα ενισχύσει την κινητοποίηση και την αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο σήμερα.

Ο Δρόμος θα επιμείνει σταθερά και επίμονα σ’ αυτή την προοπτική, διατυπώνοντας ταυτόχρονα με παρρησία τη γνώμη του.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!