Κλιμακώνουν οι κάτοικοι τις αντιδράσεις ενώ η κυβέρνηση απαντά με καταστολή. Του Παναγιώτη Τοπαλίδη

Πριν από ένα χρόνο περίπου τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, που ανασχηματίστηκε σε Οικοκοινωνική Δράση, αντιλήφθηκαν ότι ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσει η λειτουργία μεταλλείων στην περιοχή. Γνωρίζοντας από παλαιότερα τις περιοχές, άρχισε η ενημέρωση στα καφενεία των χωριών από τα μέλη σχεδόν κάθε εβδομάδα. Τους τελευταίους μήνες εντατικοποιήθηκε όταν το ΥΠΕΚΑ ανάρτησε στο διαδίκτυο διαβούλευση. Η μικρή ομάδα των 10-15 ανθρώπων μεγάλωσε κι έγινε Μέτωπο Ενάντια στα Μεταλλεία με τη συμμετοχή πολιτών από διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Η πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων, με επιστήμονες ειδικούς στο αντικείμενο, ήταν καθοριστικές. Το Μέτωπο συνεργάζεται με τα αντίστοιχα των περιοχών Χαλκιδικής και Θράκης. Κατάφερε να πάρει 45 ψηφίσματα φορέων και συλλόγων που τάχθηκαν κατά των μεταλλείων, καθώς επίσης και 2.000 υπογραφές πολιτών. Το συντονιστικό παίρνει τις αποφάσεις συλλογικά και με αμεσοδημοκρατικό τρόπο. Η σημερινή κατάσταση περιγράφεται παρακάτω. Ο Δήμος Κιλκίς και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς τοποθετήθηκαν ομόφωνα, ρητά και κατηγορηματικά ενάντια στη λειτουργία μεταλλείων που αναφέρονται στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερκαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς, καθώς και για οποιαδήποτε περιοχή του νομού στοχοποιηθεί για παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον.
Την ίδια θέση έχει εκφράσει επανειλημμένα η τοπική κοινωνία μέσω των φορέων, ενώ επιπλέον φορείς βρίσκονται ήδη στη διαδικασία συνεδρίασης και αρνητικής έκφρασης των Δ.Σ. τους.

Απαξίωση των πολιτών από το ΥΠΕΚΑ
Παρά την καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει τη διαδικασία σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απαξιώνοντας όλους τους πολίτες του νομού μας. Μεταφέρει την «ενημέρωση» σε επιτροπές στην Αθήνα, όπου δεν υπάρχει αντίλογος και βαφτίζει τη διαδικασία αυτή δημοκρατική. Τα επιχειρήματα της 12/2/2012, ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ότι δεν θα επέλθει όξινη απορροή, ότι δεν θα εφαρμοστεί ο ισχύον μεταλλευτικός κώδικας, ότι δεν θα γίνει ανοικτή εξόρυξη σε όλη την έκταση, ότι θα μας παραδώσει καλύτερο περιβάλλον από το προϋπάρχον, ότι στερείται πόρων και προσωπικού αλλά θα κάνει την τέλεια εξόρυξη με τη βοήθεια επιτροπής, είναι όλα σαθρά και εκφράστηκαν απλά για να καλύψουν την παρωδία της ενημέρωσης και την προσπάθεια επιβολής της προειλημμένης απόφασης. Ταυτόχρονα, εντελώς αντιδημοκρατικά, χαρακτηρίζει τους Κιλκισιώτες και τους αιρετούς μας, δήθεν περιβαλλοντολόγους, προπηλακιστές που χλεύασαν τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, παραπληροφορημένους που παρασύρονται από κινδυνολόγους, πάσχοντες από φοβικά σύνδρομα, εκφραστές μιας λογικής χωρίς επιχειρήματα και άτομα χωρίς διάθεση για ανάπτυξη και παραγωγή. Μια γρήγορη ματιά στον κόσμο, αποδεικνύει περίτρανα ότι το ΥΠΕΚΑ του κ. Μανιάτη αντιγράφει την τακτική που εφαρμόζεται σε Θράκη, Χαλκιδική, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αργεντινή, Κόστα Ρίκα –οι αποδείξεις υπάρχουν και δεν χρειάζεται να τις σκαρφιστούμε. Οι αποδείξεις για τις περιοχές όπου το περιβάλλον τους ευεργετήθηκε από τη μεταλλευτική δραστηριότητα –κατά τον κ. Τσιραμπίδη– πού είναι; Ποιες περιοχές είναι;
Οι Κιλκισιώτες έχουμε αποφασιστικότητα, όραμα και ιδέες ανάπτυξης. Το μοντέλο ανάπτυξης που απαιτούμε για τον τόπο μας δεν περιλαμβάνει μεταλλεία. Περιλαμβάνει γεωργία, κτηνοτροφία, ξηροφυτικές και αρωματικές καλλιέργειες, μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ήπια βιομηχανία, ανάδειξη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου και των αρχαιολογικών περιοχών, καθώς και τη δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων.
Για τελευταία φορά διαμηνύουμε στο ΥΠΕΚΑ ότι η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζοντας το υπουργείο με αυτήν την τακτική του, διευρύνει το χάσμα τοπικής κοινωνίας-υπουργείου και μας ωθεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

* Ο Παναγιώτης Τοπαλίδης
είναι μέλος του Μετώπου Ενάντια στα Μεταλλεία

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!