Στους δρόμους οι Βραζιλιάνοι έχοντας στο πλευρό τους ποδοσφαιρικά αστέρια

Υπάρχουν φορές που η πολιτική, η οικονομία, η κοινωνία, το ποδόσφαιρο, όλα αυτά γίνονται ένα. Όπως βλέπουμε, το τελευταίο διάστημα, με τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Βραζιλία.
Η διεξαγωγή του Confederations Cup στην Βραζιλία, ως διοργάνωση-προεόρτιο ενόψει του Μουντιάλ το 2014, αποτέλεσε την αφορμή, μετά την αύξηση των εισιτηρίων στη συγκοινωνία, για να γίνει το μεγάλο ξέσπασμα του κόσμου που υποφέρει από τη φτώχεια και την απουσία κοινωνικής πολιτικής.
Η Βραζιλία ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει στάδια που θα φιλοξενήσουν πανάκριβες διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ και τους ολυμπιακούς αγώνες δυο χρόνια μετά. Την ίδια στιγμή τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έσπευσαν να δώσουν δίκιο στον κόσμο που έχει ξεχυθεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.
Ο γνωστός μας -και από το πέρασμά του στην Ελλάδα- Ριβάλντο, δήλωσε στα ΜΜΕ της χώρας του: «Μία χώρα που σιωπά δεν μπορεί να αλλάξει. Συγχαρητήρια στο λαό της Βραζιλίας που διαδηλώνει και δείχνει δυνατός και ενωμένος. Ίσως μ’ αυτό τον τρόπο να μπορέσει να αλλάξει κάτι. Δεν είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτή τη στιγμή. Δεν το χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε Υγεία και Παιδεία. Είναι ντροπή να σπαταλάμε τόσα πολλά χρήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τα νοσοκομεία και τα σχολεία παραμένουν σε άθλια κατάσταση».
Και συνέχισε: «Ήθελα να το βγάλω από μέσα μου γιατί ήμουν κι εγώ φτωχός και βίωσα τα προβλήματα που έχουν τα δημόσια σχολεία και την έλλειψη καλού συστήματος Υγείας. Ακόμα με πονάει όταν το σκέφτομαι πως ο πατέρας μου πέθανε, γιατί ένα νοσοκομείο στο Ρεσίφε δεν τον περιέθαλψε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το νέο αστέρι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, ο Νεϊμάρ. Το μήνυμά του ήταν το εξής: «Είμαι Βραζιλιάνος και λατρεύω την χώρα μου, όμως θέλω μια Βραζιλία πιο δίκαιη, πιο ασφαλή, με περισσότερη υγεία για όλους και περισσότερη ειλικρίνεια».
Αντίθετα, ο κορυφαίος όλων Πελέ -και γνωστός για τους συμβιβασμούς του με το Σύστημα- ήταν εριστικός και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: «Μην μπερδεύετε τα πράγματα. Δεν σας μιλάω σαν Πελέ, αλλά σαν φίλαθλος. Ξεκινάμε μια προετοιμασία για το Μουντιάλ του 2014 και το Confederations αποτελεί την καλύτερη πρόβα τζενεράλε για να δούμε πού βρίσκεται η ομάδα μας. Πρέπει να υποστηρίξουμε την εθνική ομάδα. Ας ξεχάσουμε την αναστάτωση που επικρατεί στη Βραζιλία. Ας ξεχάσουμε τις διαδηλώσεις».
Για να κάνει παρέμβαση ο βετεράνος Ρομάριο και να τον βάλει στη θέση του: «Είχα υποσχεθεί να μην ξαναμιλήσω για τις μπούρδες που λέει ο Πελέ, γιατί μιλάει καθημερινά. Δεν έχει ιδέα του τι συμβαίνει στη χώρα. Θυμάστε μια φράση που είχα πει, πως ο σιωπηλός Πελέ είναι ένας ποιητής; Το ίδιο ισχύει και τώρα».
Η απαίτηση του κόσμου για Υγεία και Παιδεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια για φαντασμαγορικά σόου σε Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου και τελετές έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων. Η προβολή και τα επικοινωνιακά παιχνίδια με κατασκευές έργων που δεν βελτιώνουν σε τίποτα την καθημερινότητα του λαού, έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνεται του χρόνου, τέτοια εποχή, όταν θα διεξάγεται το Μουντιάλ.

Β.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!