Επίκαιρο όσο ποτέ το παράδειγμα του Αστέρα 2004

Το θέμα του ναζιστικού χαιρετισμού του Κατίδη και τα κρούσματα με το μήνυμα για το δικτάτορα Παπαδόπουλο από τον Αθανασιάδη του ΠΑΟΚ, αλλά και η ναζιστική κίνηση του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή από την Αχαΐα Σπύρου Σουγλέρη, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για μια συζήτηση που αφορά την επιμόρφωση και την παιδεία στην πιο ευρεία της διάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ένας εικοσάχρονος ποδοσφαιριστής είναι για πολλούς ένα παιδί, που δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια για να κρίνει σωστά ακόμα και τα βασικά, καθώς το ποδόσφαιρο δεν είναι σε θέση να του τα προσφέρει και παρ’ ότι στην ηλικία αυτή όφειλε να τα έχει πάρει από αλλού, η ενασχόλησή του με την μπάλα εμφανίζεται από πολλούς ως δικαιολογία και άλλοθι.
Ο Αστέρας 2004 ιδρύθηκε με αυτόν ακριβώς το σκοπό. Για να αποδείξει ότι το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός, δεν έχει χώρο για διακρίσεις και ότι η άνθησή του δεν μπορεί να γίνει από πάνω προς τα κάτω. Η ομάδα ξεκίνησε από τα σπλάχνα των ακαδημιών του Εθνικού Αστέρα με εμπνευστές τους πρώην συμπαίκτες του συλλόγου Γαβρήλο Παπαδόπουλο και Νίκο Μάλλιαρη, με σκοπό να αποτελέσει από το ξεκίνημα μία μεγάλη παρέα, χωρίς οποιουδήποτε είδους αποκλεισμό.
Οι πολιτιστικές-κοινωνικές πρωτοβουλίες βοήθησαν τα παιδιά να γαλουχηθούν σε διαφορετική ατμόσφαιρα, όπου η συνηθισμένη ομάδα αδυνατεί να προσφέρει. Από επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία, μέχρι συναντήσεις με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, περιβαλλοντολογικές δράσεις, δημιουργία αθλητικής βιβλιοθήκης και έκθεσης ζωγραφικής με ανάλογη θεματολογία. Τα παιδιά του Αστέρα έφτασαν μέχρι τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για τον πολυεθνικό χαρακτήρα της ομάδας. Με τη δημιουργία του Πάρκου των Διεθνών στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Καισαριανής, τα πιτσιρίκια, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διεθνείς παίκτες που είχαν πριν από λίγο καιρό κατακτήσει το Euro 2004 και να πάρουν περιβαλλοντολογικό παράδειγμα από τα πρότυπά τους.
«Είναι η σειρήνα που καλεί όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου που αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τη βαρβαρότητα και τη χυδαιότητα που το κατέκτησαν τα τελευταία χρόνια, να επιστρέψουν με τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, να ζήσουν πάλι καλές στιγμές του παρελθόντος, γιορτάζοντας τη χαρά της Κυριακής», έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Μάλλιαρης.

Θάνος Σαρρής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!