Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Όταν ο Θεός έγινε manager…

Όταν ο Θεός έγινε manager…

Η εκκλησία κάνει έξωση στο Κοινωνικό Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας. Της Νάσιας Πλιακογιάννη.

Έξι χρόνια πριν, το κτίριο της οδού Β. Γεωργίου και Μπιζανίου εκκενώνεται. Η ιδιοκτήτρια εκκλησία, βασισμένη σε αμφιβόλου εγκυρότητας μελέτες περί καταλληλότητας του κτιρίου και παραβλέποντας τόσο τα λάθη όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οδηγεί ουσιαστικά το πανέμορφο διατηρητέο στο μαρασμό και την εγκατάλειψη. Σημαντική λεπτομέρεια: το κτίριο στέγαζε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής. Από το 2004, οπότε και τα οικονομικά συμφέροντα της εκκλησίας άφησαν τη γειτονιά χωρίς σχολείο, το κτίριο έπεσε σε μια κατάσταση σκόπιμης φθοράς,  ερήμωσης και παραμέλησης, προκειμένου να γίνει ευκολότερος ο αποχαρακτηρισμός του, να καταστεί εκμεταλλεύσιμο και να επιφέρει τα πολυπόθητα κέρδη.

Εδώ και αρκετούς μήνες, όμως, στο χώρο του παλιού σχολείου λειτουργεί ένα διαφορετικό σχολείο, ένα Κοινωνικό Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας, ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας, της αμεσοδημοκρατίας και της αντίστασης. Ένας ζωντανός κοινωνικός χώρος που μέσα από τις δραστηριότητες, τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις που οργανώνει προσπαθεί να προβάλει μια κουλτούρα ανασύνθεσης της κοινωνίας με άλλους όρους, να παράξει μια νέα συνείδηση, να δώσει μια άλλη εικόνα για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους με διαφορετική λογική και περιεχόμενο. Ο χώρος ανακαινίστηκε με προσωπικά έξοδα και ιδρώτα, εξοπλίστηκε με σημαντικές υποδομές (διαθέτει βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής και εικαστικών, θεατρικό εργαστήρι, ανταλλακτικό παζάρι κ.ά.) και σήμερα είναι ικανός να φιλοξενήσει το σημαντικό αριθμό των ατόμων που καθημερινά τον επισκέπτονται.

Εκκλησία Α.Ε.
Σήμερα, 6 χρόνια μετά, η εκκλησία έρχεται να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση. Λειτουργώντας για μια ακόμα φορά σαν ανώνυμη εταιρία και με γνώμονα την αύξηση της περιουσίας της, επιτίθεται ανοιχτά στον κοινωνικό χώρο, ζητώντας την εκκένωσή του. Με μηνύσεις και αγωγές προσπαθεί να μεθοδεύσει τη διάλυση του χώρου και ό,τι αυτός παράγει, με γνώμονα πάντα όχι το κοινωνικό συμφέρον αλλά το κέρδος. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία βρίσκεται μπλεγμένη σε οικονομικά σκάνδαλα. Τα πρόσφατα παραδείγματα του Βατοπεδίου, της εκκλησιαστικής ΜΚΟ Αλληλεγγύη, της Ριζαρείου σχολής κ.ά. σκιαγραφούν ένα σκηνικό βουτηγμένο στα σκάνδαλα, στην ασυδοσία, την διαπλοκή, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Με συμπεριφορές σχεδόν μαφιόζικες και με την ανοχή και τη στήριξη του κράτους καταφέρνει και αυγατίζει συνεχώς την ήδη τεράστια περιουσία της, αποτελούμενη από πλήθος οικοπέδων, ακινήτων, επιχειρήσεων και μετοχών, για τα οποία, σημειωτέον, δεν φορολογείται. Στήριγμα πάντα του κράτους και της εκάστοτε εξουσίας, καλείται και σήμερα να παίξει το ρόλο της.
Στις 20 του μηνός, λοιπόν, θα εκδικαστεί η πρώτη από μια σειρά αγωγών που έχει καταθέσει η Ιερά Σύνοδος δια μέσου του δικηγόρου της σε εντελώς τυχαία άτομα και χωρίς να έχει καθόλου στοιχεία εναντίον τους πέρα από τη φυσική τους παρουσία στο χώρο. «Η εκκλησία μεθοδεύει μια κατάσταση με διώξεις σε κόσμο που έρχεται στο χώρο, προσπαθώντας να τον απομονώσει κοινωνικά» δηλώνουν κάποιοι επισκέπτες. Το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει στην εκκένωση του χώρου και την τελική εκμετάλλευσή του από την εκκλησία. Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει απειλή και για άλλους κοινωνικούς χώρους. Το ζήτημα έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης από τον επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, το οποίο όμως απέφυγε να τοποθετηθεί.

Να στηριχτούν οι κοινωνικοί χώροι
Είναι σημαντικό στην εποχή που διανύουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα των στεκιών και των κοινωνικών χώρων ως απάντηση στη σάπια εικόνα του κράτους τους και του συστήματός τους. «Για μας το Σχολείο είναι εικόνα από το μέλλον» μας λένε κάποιοι. Με σύνθημα «απαλλοτρίωση τώρα! – κοινωνική διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας» οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες του Σχολείου προσπαθούν να κοινωνικοποιήσουν το ζήτημά τους, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα: η μάχη δεν θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες αλλά στην κοινωνία! Έχοντας ήδη προβεί σε μια σειρά δράσεων, όπως η παρέμβαση την Πέμπτη 16/6 στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών και το κάλεσμα για πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης με δράση στη Μητρόπολη, καλούν τους πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα το Σχολείο και να συμμετέχουν ενεργά.

Σχόλια

Exit mobile version