Η βολική «άγνοια» για το κορεατικό ζήτημα

Περίσσεψε, και στην Αριστερά η βολική «άγνοια» για το κορεατικό ζήτημα, όπως και η εύκολη αντιγραφή «επιχειρημάτων» των διεθνών ΜΜΕ ενάντια στη Βόρεια Κορέα.
• Ξεχάστηκε, με πρόσχημα την «αχώνευτη» δυναστεία των επιγόνων του Κιμ Ιλ Σουνγκ, η ιστορία δεκαετιών της πραγματικής απειλής, που προέρχεται από εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ οι οποίες στοχεύουν διαρκώς τον «παρία της διεθνούς κοινότητας».
• Ξεχάστηκε το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις απειλές και, μάλιστα, μόνο αφού παραβιάστηκαν από τις ΗΠΑ όλες οι συμφωνίες που είχαν συνομολογηθεί. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν καμιά έντιμη διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα: Το μόνο που επιδιώκουν είναι η άνευ όρων παράδοσή της, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανασχέσουν την Κίνα.
• Ξεχάστηκε ότι η «διεθνής κοινότητα» εκμεταλλεύθηκε αναίσχυντα ακόμη και τις ξηρασίες που έπληξαν τη βορειοκορεατική αγροτική παραγωγή ώστε να εκβιάσει τη συνθηκολόγηση του καθεστώτος της Πιονγκ Γιανγκ, αρνούμενη να βοηθήσει μια χώρα που ως τη δεκαετία του ’80 ήταν παγκοσμίως ο μεγαλύτερος χορηγός του ΟΗΕ σε επισιτιστική βοήθεια.
• Ξεχάστηκε ότι κάθε χρόνο οι ΗΠΑ διεξάγουν στην Κορεατική Χερσόνησο τη μεγαλύτερη διεθνώς στρατιωτική «άσκηση», πάντα με σενάριο πυρηνικής επίθεσης εναντίον της Βόρειας Κορέας. Φέτος μάλιστα, κλιμακώνοντας τον τυχοδιωκτισμό, για πρώτη φορά τα υπερβομβαρδιστικά Β2 (κάθε ένα φέρει πυρηνικά όπλα 75πλάσιας ισχύος από τη βόμβα της Χιροσίμα) έριξαν και «άσφαιρες» βόμβες σε βορειοκορεατικό έδαφος.
• Ξεχάστηκε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η διοίκηση των ΗΠΑ μείωσε δραστικά τον κατάλογο των χωρών τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν στόχους «προληπτικού πυρηνικού πλήγματος», αλλά θεώρησε αναγκαίο να διευκρινίσει συγκεκριμένα ότι δύο κράτη δεν εξαιρούνται: το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
• Ξεχάστηκε ότι η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, κυρία Park Geun-hye, έχει επιτρέψει τη «στρατηγική ενεργητικής αποτροπής» (διάβαζε «προληπτικό πλήγμα» εναντίον του Βορρά). Παρεμπιπτόντως, επειδή όλοι γράφουν για το σόι του Κιμ Ιλ Σουνγκ, η κυρία Park Geun-hye είναι κόρη του Park Chung-hee, αιμοσταγούς συνεργάτη των Ιαπώνων κατακτητών (1941-45) και μετά ελέω ΗΠΑ δικτάτορα της Νότιας Κορέας (1961-79)…
• Ξεχάστηκε (ή, ακόμα χειρότερα, δεν μαθεύτηκε ποτέ) ότι στη Βόρεια Κορέα με νόμο ορίστηκε πως «Τα πυρηνικά όπλα της Λ.Δ. Κορέας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την απόκρουση εισβολής ή επίθεσης από εχθρικό κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα».
Γι’ αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη που θα έπιαναν πολύ χώρο για να παρατεθούν, θεωρώ επιεικώς ατυχές το ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «για την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο».

Ερρίκος Φινάλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!