Gro Ko… Deal

■  Διαβάζοντας για την απρόσμενη παρέμβαση του Γ. Χάμπερμας σε κεντρική εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών, ενόψει των Ευρωεκλογών, σκοντάψαμε στο γρίφο Gro Ko(;).

H ευρηματική σύντμηση προκύπτει από τα αρχικά των όρων Große Koalition, δηλαδή Μεγάλος Συνασπισμός. Ενέσκηψε εσχάτως και στα καθ’ ημάς. Στη Γερμανία έτσι πολιτογραφείται η κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Απέναντί της τοποθετήθηκε με σαφήνεια ο Γερμανός φιλόσοφος: «Η Gro Ko είναι μονόπλευρη, ασκεί πολιτική, που είναι καθαρά φιλική προς τους επενδυτές, τα μέτρα που παίρνει δεν αγγίζουν στο παραμικρό τις αιτίες της κρίσης. Το τίμημα για την επιστροφή των επενδυτών στις υπερχρεωμένες χώρες είναι ο πολιτικός εξευτελισμός ολόκληρων λαών. Ξεχάσατε εντελώς το προεκλογικό σας σύνθημα για αμοιβαιοποίηση των χρεών. Τα ευρωομόλογα είναι πλέον ξένη λέξη. Και ακόμα περισσότερο ξεχάσατε τη μεγάλη επαγγελία σας για “αλλαγή πολιτικής” – η γραμμή της κυβέρνησης συνασπισμού φέρει σαφή χριστιανοδημοκρατική υπογραφή. Η προηγούμενη κυβέρνηση εκμεταλλευόταν ασύστολα τη “μισο-ηγεμονική” θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα κυβέρνηση, δυστυχώς, τη συνεχίζει – κάτι που εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας γερμανικής Ευρώπης».
Ο Γ. Χάμπερμας, ο τελευταίος εν ζωή από τη σχολή της Φραγκφούρτης (Χορκχάιμερ, Αντόρνο, Μαρκούζε), χαρακτηριζόταν από τη μετριοπάθεια των απόψεών του. Στη δεκαετία του 1990 υπήρξε θεωρητικός του οικουμενισμού των «δικαιωμάτων», ως ιδεολογικό άλλοθι των «ανθρωπιστικών» επεμβάσεων και παράλληλα θιασώτης της επαγγελίας του θεσμικού ευρωπαϊσμού ως νομιμοποιητικό αντίβαρο της νεοφιλελεύθερης ΟΝΕ. Η στερνή του ωρίμανση εντυπωσιάζει. Ο ρηξικέλευθος στιγματισμός του Μερκελισμού και της «γερμανικής» Ευρώπης, δηλοί πολλά και για τα δικά μας άλυτα ιδεολογικά ευρωπαϊκά κουλουβάχατα.
Η αντίδραση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, είναι εξίσου αποκαλυπτική: «Σκοτεινή παραμένει η περίπτωση της Ελλάδας, μιας χώρας που θα έπρεπε μάλλον να είναι θέμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι του ΔΝΤ, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μπει στην Ε.Ε. μόνο μέσω της παραχάραξης όλων των δεδομένων».
Αναζητώντας σχετική φωτογραφία με την ένδειξη Gro Ko στο Διαδίκτυο, οι Γερμανοί έχουν ταιριάξει μεταξύ άλλων, εικόνες κροκοδείλων, Gro Ko Deal! Από τις πιο αγωνιώδεις κινηματογραφικές σκηνές είναι όταν ο ήρωας, μόνος στη ζούγκλα βρίσκεται υπό την απειλή ενός αλιγάτορα με ολάνοιχτο το φρικτό του στόμα. Κι όμως, αρκεί ένα γερό κλαδί στο στόμα του κροκόδειλου, που μένει «κόκαλο» με ακινητοποιημένες τις τρομερές του σιαγόνες. Ο ήρωας δεν έχει λύσει το πρόβλημα της επιβίωσής του στην εχθρική ζούγκλα και δεν έχει σκοτώσει, γιατί δεν μπορεί, τον φοβερό κροκόδειλο. Αλλά έχει αποφύγει το θάνατο. Δεν είναι και λίγο…

Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

Σχόλια

Exit mobile version