Όσα θάφτηκαν τ.3

Απόγνωση

Στην Ιταλία, μόλις στις αρχές Φεβρουαρίου, είχαμε 3 αυτοκτονίες εργατών, εξαιτίας των προβλημάτων και της απόγνωσης που γεννούν οι απολύσεις, η ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς, το ανύπαρκτο μέλλον.

Σε ένα δημόσιο πάρκο της Νάπολης κρεμάστηκε ο Τζιοβάνι Βάνο, 56 ετών, που δούλευε ευκαιριακά (όποτε έβρισκε δουλειά) ως ηλεκτρολόγος. Στο γράμμα που άφησε στους δικούς του γράφει: «Μια ζωή κάνω δουλειές του ποδαριού.

Αγαπημένη μου γυναίκα, νιώθω εξευτελισμένος. Ντρεπόμουν όταν εσύ πήγαινες να δουλέψεις. Αγαπημένα μου παιδιά, μη στενοχωρείτε τη μαμά, να τη βοηθάτε όσο μπορείτε…». Ακολούθησε ο Σέρτζιο Μάρα, 36 ετών στο Μπέργκαμο και λίγες μέρες μετά, στο Τορίνο, βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στις αποθήκες του συνεταιρισμού, ο Εμμανουέλε Β., 28 ετών που δεν άντεχε άλλο τον κίνδυνο της απόλυσης.

 

Γυμνοί

Στο εργοστάσιο κατασκευής λεβήτων του Σαφοτό στη Γαλλία οι 206 εργαζόμενοι από το καλοκαίρι κάνουν αγώνα για την επαναλειτουργία του. Στην κατάσταση της αναγκαστικής ανεργίας που βρίσκονται, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γίνει γνωστός ο αγώνας τους και να μαζέψουν λεφτά για το απεργιακό τους ταμείο. Κυκλοφόρησαν ένα CD με τραγούδια, έβγαλαν καρτ-ποστάλ και, τέλος, φωτογραφήθηκαν γυμνοί για ένα ημερολόγιο.

 

Ομηρίες

Διαβάζουμε στα «ψιλά» του Τύπου: 21/1/2010: «Απεργοί εργάτες κρατούν ομήρους, από χθες το μεσημέρι, τέσσερα διευθυντικά στελέχη της σουηδικής μεταλλουργίας Akers, ύστερα από την αναγγελία κλεισίματος του εργοστασίου τους στην πόλη Φρες της Γαλλίας. Το εργοστάσιο Akers απασχολεί 117 εργαζομένους, οι οποίοι απεργούν από τις 13 Ιανουαρίου».

2/2/2010: «Όμηροι κρατούνται από το βράδυ της Δευτέρας η πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της γαλλικής εταιρίας επίπλων Pier Import, από περίπου 50 εργαζομένους. Ο όμιλος διέθετε 45 καταστήματα σε όλη τη Γαλλία και πρόσφατα τέθηκε υπό εκκαθάριση, ενώ οι εργαζόμενοι προέβησαν στην ενέργεια αυτή ύστερα από μη επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των αποζημιώσεων».Στη Γαλλία μέσα στο 2009 καταγράφηκαν πάνω από 20 τέτοιες περιπτώσεις ομηρίας διευθυντικών στελεχών…

 

Σχόλια

Exit mobile version