Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν τ. 26: Όλα δικά σας…

όσα θάφτηκαν τ. 26: Όλα δικά σας…

Πριν λίγες μέρες έγινε στο υπουργείο Παιδείας η παρουσίαση του σχεδίου δράσης για την Έρευνα, με την παρουσία όλων των… πνευματικών παραγόντων της χώρας.
Ήταν εκεί εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, του ΕΒΕΑ και μεμονωμένων επιχειρήσεων που με χαρά άκουγαν την «κόκκινη» υπουργό Παιδείας να τους καλεί για μπίζνες.

Ο στόχος της κυβέρνησης καθαρός και ξάστερος: «Έρευνες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ζήτησης του παραγωγικού τομέα και να γίνονται σε συνεργασία με αυτόν, κινητοποιώντας έτσι και ιδιωτικά κεφάλαια».
Το δε σύνθημα του υπουργείου, στοχοπροσηλωμένο στα ιδανικά του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ: Εκπαίδευση – Έρευνα – Επενδύσεις. Αφού το κόστος της εργατικής δύναμης έφτασε στα επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών, αφού οι κοινωνικές δαπάνες συρρικνώθηκαν, αφού τα χρέη του μεγάλου κεφαλαίου έγιναν χρέη δικά μας, αποφάσισαν πως ήρθε πια η ώρα να τους παραδώσουμε και το μυαλό μας, την επιστημονική σκέψη και τη δημιουργική φαντασία της νέας γενιάς.
Βέβαια το κεφάλαιο χρόνια τώρα κερδοσκοπεί από τη γνώση και την έρευνα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όμως τώρα η «κρίση» και η κυβέρνηση, του δίνει την ευκαιρία να κερδοσκοπεί ασύστολα, μόνιμα και πιο εύκολα.
Ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη 121 προτάσεις «δράσεων» ΑΕΙ- επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 76 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμμετέχουν 300 επιχειρήσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν, στην ίδια κατεύθυνση, «δράσεις» με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 320 εκατ. ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου, δεν προωθείται μόνο η απλούστευση των διαδικασιών για τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως η συνδιαμόρφωση της πολιτική στην Έρευνα με τη συμμετοχή τους σε θεσμικά όργανα.
Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) θα μπορούν να ορίζουν τις κατευθύνσεις, το περιεχόμενο και την εμπορική της χρησιμότητα. Το ΕΣΕΤ θα εισηγείται στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνολογίας τις προτεραιότητες εφαρμογής του «Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας» στην κατεύθυνση να γενικευτούν οι συμπράξεις πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.
Στόχος της κυβέρνησης, για να λειτουργούν πιο εύκολα οι συμπράξεις, είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να λειτουργούν καθαρά ως επιχειρήσεις, να λειτουργούν με όρους «ανταγωνιστικότητας».
Για τα πανεπιστήμια αυτό θα «επιτευχθεί» με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που προωθείται, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί πρέπει να «είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς, ελκυστικοί σε ερευνητές και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο».
Τελικά το ζητούμενο είναι η παράδοση υποδομών και ερευνητών στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η «ίδρυση γραφείων διασύνδεσης έρευνας-επιχειρήσεων» και «η ενοικίαση των υποδομών σε επιχειρήσεις για συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες». Άραγε οι πνευματικοί άνθρωποι θα αντιδράσουν σ’ αυτά τα σχέδια;
Ίδωμεν και ελπίζουμε.
Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης
Σχόλια

Exit mobile version