Ούτε κοινή λογική, ούτε λίγη τσίπα;

Προβλέπω πως με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι δεν θα αποφύγουμε τελικά ούτε το γρονθοκόπημα με τη λογική ούτε το ραντεβού για ψυχοθεραπεία.
Αφορμή για τέτοιες σκέψεις, μου έδωσαν τα γνωστά γεγονότα της αποχώρησης της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Α.Π.) από το ΣΥΝ. Πολιτικές αναλύσεις και εκτιμήσεις για όλα αυτά έγιναν και θα γίνουν περισσότερες όσο περνά ο καιρός
Θα προσπαθήσουμε να δούμε τα γεγονότα, από μια άλλη σκοπιά. Απ’ αυτή της κοινής λογικής και της αριστερής ηθικής.
– Κλείνονται ραντεβού για να αποφευχθεί η διάσπαση και την ίδια στιγμή, η Α.Π. έχει ήδη γραφεία στην πλατεία Βικτωρίας, ετοιμάζει οργανώσεις στην επαρχία και διαθέτει και 4 βουλευτές. «Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς», δηλώνει με δελτίο τύπου η Α.Π. την ίδια ώρα που τα στελέχη της πάνε στην Κουμουνδούρου για να αποτρέψουν τη… διάσπαση.
– Γίνονται συναντήσεις που εξαγγέλλονται ως προσπάθειες αποφυγής της αποχώρησης και μόλις βγαίνει ο Δ. Χατζησωκράτης, δηλώνει: «Όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν γυρνάνε πίσω. Αυτό που συζήτησαν οι δύο πλευρές, είναι να αποφευχθεί το οποιοδήποτε κλίμα «ανθρωποφαγίας».
– Ο ΣΥΝ –για δικούς του λόγους– δηλώνει: «Εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής, ώστε να δικαιολογούν τη συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς». Και η Α.Π., ανταπαντά: «Την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα».
– Προβάλλεται ως βασικός λόγος της αποχώρησης της Α.Π., η εμπλοκή του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως ερωτάται ο Χατζησωκράτης εάν η Ανανεωτική Πτέρυγα είχε προαποφασίσει την αποχώρηση από το ΣΥΝ και χρησιμοποίησε προσχηματικά την απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Δεν ήταν αποκλειστικά ο παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την Πτέρυγα στην αυτονόμηση, αλλά το εγχείρημα διαμόρφωνε εδώ και καιρό ένα περιβάλλον με σαφή κατεύθυνση προς τον αριστερισμό, που αποτελεί πηγή προβλημάτων σε σχέση με τις θέσεις των Ανανεωτικών».
– Ο βουλευτής Κουράκης ζητά από τους 4 «ανεξάρτητους» πια συναδέλφους του, να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα και να το παραδώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Λεβέντης: Εάν ήμουν χθεσινός βουλευτής θα ήμουν πιο συγκρατημένος στο να ζητώ την παραίτηση δοκιμασμένων στελεχών. Όσοι μας ψήφισαν, ήξεραν τις απόψεις μας και ακριβώς γι’ αυτό μας ψήφισαν.
Τσούκαλης: Μα δεν φεύγουν 1-2 βουλευτές. Αποχωρεί η δεύτερη σε δύναμη συνιστώσα. Άλλωστε θα συναντηθούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κι ενώ με τούτα και με άλλα, η ριζοσπαστική αριστερά καθημερινά διασύρεται και ευτελίζεται, ο Δ. Παπαδημούλης δηλώνει πως είναι «κόσμημα για την αριστερά ο Φώτης Κουβέλης και ο πιο φανατικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος».
Ταυτόχρονα μας εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια το πάθος του για ενότητα: «αν πάμε σε πολυδιάσπαση, θα βρεθούμε εκτός Βουλής…».
Κατάντια!

Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!