Του  Γιώργου Θεοδωρόπουλου.

Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές δημιουργήθηκαν, με μεγάλες δυσκολίες, αρκετά αυτοδιοικητικά σχήματα της Αριστεράς στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους. Τα σχήματα αυτά δεν έρχονται από το πουθενά, είναι συνέχεια και γέννημα της δράσης των ενεργών πολιτών, όπου πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «Καλλικράτης» είναι ένα αντιδημοκρατικό σχέδιο που στόχο έχει μεταξύ άλλων να βάλει φραγμό στην έκφραση της Αριστεράς. Όπου συγκροτήθηκαν αυτοδιοικητικά σχήματα της Αριστεράς, είναι μία μικρή νίκη της κοινωνίας των ενεργών πολιτών.

Τα υπέρογκα «παράβολα» των 50 και 150 ευρώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αντίστοιχα , το δυσβάσταχτο κόστος εκτύπωσης των ψηφοδελτίων, σε εποχές οικονομικής κρίσης, καθώς και ο ελάχιστος αριθμός απαιτούμενων υποψηφίων για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, αποκλείουν χιλιάδες πολίτες από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Όπου συγκροτήθηκαν ή θα συγκροτηθούν ψηφοδέλτια της Αριστεράς που πιθανό να μη μας εκφράζουν απόλυτα, χωρίς να μας εκθέτουν , έχουμε καθήκον να τα στηρίξουμε. Είναι ψηφοδέλτια που φτιάχτηκαν από την αγωνία συναγωνιστών μας να εκφραστούν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της «Καλλικρατικής», δήθεν, δημοκρατίας. Τα ψηφοδέλτια αυτά μπορούν να αποτελέσουν υποδοχή έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής στις εκλογές αλλά, το σημαντικότερο, πυρήνες οργάνωσης και αντίστασης στις γειτονιές και τις συνοικίες της χώρας για το μετεκλογικό χειμώνα που έρχεται. Μπορεί να είναι η αρχή της οργάνωσης της γειτονιάς, του δήμου, της περιφέρειας ενάντια στα τροϊκανικά σχέδια της κυβέρνησης και της σοσιαλιστικής βαρβαρότητας. Οι επιτροπές πολιτών που στήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πρέπει να συνεχίσουν και να διευρύνουν τη δράση τους ,τα περιφερειακά και δημοτικά σχήματα πρέπει να παραμείνουν , ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος, ενεργά και στον μετεκλογικό χρόνο. Τα περιφερειακά και δημοτικά σχήματα πρέπει να λειτουργήσουν στον εκλογικό χρόνο συναγωνιστικά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τα οικονομικά μεγέθη είναι δυσβάσταχτα και η προσπάθεια να «παίξουμε» επικοινωνιακά είναι αδιέξοδη. Πρέπει να δημιουργήσουμε γεγονότα, να πιάσουμε και να εκφράσουμε το σφυγμό της κοινωνίας που ματώνει. Στα μέσα Οκτώβρη θα ανακοινωθεί η νέα-μειωμένη(;) τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (80 λεπτά φέτος, έναντι 50 λεπτά το 2009). Στη Πιερία σχεδιάζονται πλευρικά διόδια που θα αποκλείσουν τους συμπολίτες μας να πηγαίνουν στο σπίτι τους. Η Πιερία αντιστέκεται. Η 28η Οκτωβρίου που είναι ημέρα ορόσημο της αντίστασης του ελληνικού λαού στο φασισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει και ημέρα έκφρασης ενός βροντερού όχι στο Μνημόνιο. Τα αυτοδιοικητικά σχήματα της Αριστεράς θα απαντήσουν σε όλα αυτά, κερδίζοντας την κλονισμένη ή και χαμένη εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας ή θα διαβάζουν τα γκάλοπ του ΜEGA; Η ευκαιρία είναι μεγάλη και η κοινωνία έχει ακόμη περισσεύματα ελπίδας στην Αριστερά. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!