Μετά τη ρήξη εργαζομένων – Πρυτανείας ΑΠΘ, η τύχη των εργολαβικών κρίνεται αυτή την εβδομάδα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο αγώνας των εργολαβικών εργαζομένων στο ΑΠΘ, τη στιγμή που οι σχέσεις τους με την Πρυτανεία βρίσκονται σε οριακό επίπεδο και το ενιαίο μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση φαίνεται να έχει σπάσει. Μάλιστα, την Τετάρτη, εργαζόμενοι και φοιτητές κατέλαβαν το χώρο όπου θα συνεδρίαζαν και για το συγκεκριμένο θέμα πρόεδροι, κοσμήτορες και πρυτανικές Αρχές. Η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ και η Πρυτανεία, σε μια σκληρή ανακοίνωση, κάνει λόγο «για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία που δυσχεραίνει την κατάσταση, σωρεύει προβλήματα και λειτουργεί σε βάρος του ΑΠΘ. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο…».
Παράλληλα, στις 15 Νοεμβρίου, αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις ακόμη 304 εργαζόμενων στις εργολαβίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι βρίσκονται εντελώς στον αέρα, όντας απλήρωτοι για δύο ή και περισσότερους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα προτάθηκε, από την πλευρά της Πρυτανείας, η υπογραφή νέας σύμβασης, με διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση να λήξει η απεργία και η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους εργαζόμενους, οι οποίοι τόνισαν ότι με 500 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν, καθώς και ότι δεν θα δεχτούν να εφαρμόσουν τα μέτρα του Μνημονίου και τις εξευτελιστικές συμβάσεις που αυτό ορίζει.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά τη μη αποδοχή της πρότασης αυτής εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για αδιαλλαξία των εργαζομένων και «για διαμεσολαβητικές προσπάθειες και προτάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν παρά την έκφραση απόγνωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο». Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι «επιμένουν να μην κατανοούν ούτε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ούτε τη δυσχερή θέση στην οποία οδηγούν το ΑΠΘ». Τέλος, η Πρυτανεία καλεί τους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και απάντηση από τους εργαζόμενους
Η Επιτροπή Αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων σε απάντηση της ανακοίνωσης της πρυτανείας ισχυρίζεται ότι «ο κύριος πρύτανης απ’ την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, μας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση μισθών». Και προσθέτει πως «ο ίδιος είχε δηλώσει, κατά την τελευταία υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, ότι όποιος εργαζόμενος στις εργολαβίες υποστεί μείωση έστω και ένα ευρώ, ο εργολάβος θα τεθεί κατευθείαν έκπτωτος. Επίσης δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, λέγοντας ότι θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος».
Στην ανακοίνωση των εργαζομένων τονίζεται επίσης ότι «ακριβώς μετά από δύο εβδομάδες 52 εργαζόμενοι του τεχνικού συνεργείου είναι εκτός πανεπιστημίου. Οι 52 συνάδελφοί μας είχαν δεχθεί έως 50% μείωση του μισθού τους, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο. Πιθανότατα, δε, σε δύο εβδομάδες ο κύριος όγκος των εργαζομένων να έχει την ίδια τύχη». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «στην άτυπη συνέλευση της Δευτέρας 29/10, διά στόματος του αντιπρύτανη κ. Παντή, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μισθούς στα όρια του Μνημονίου (δηλ. 486€), όπως επίσης και λήξη της κατάληψης και αναστολή της απεργίας».

Στη δημοσιότητα η πρόταση των πρυτανικών Αρχών
Εν τω μεταξύ, την ολοκληρωμένη πρόταση 4 σημείων για τη θεσμική και οικονομική αντιμετώπιση των αιτημάτων των εργαζομένων στις εργολαβίες, όπως παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευσή τους, από τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Ι. Δ. Παντή, έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Πρυτανεία του ΑΠΘ, προσπαθώντας να απαντήσει στις επί της ουσίας καταγγελίες των εργολαβικών.
Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, στην πρότασή τους περιλαμβάνεται η απόκτηση απευθείας εργασιακής σχέσης των εργολαβικών με το ΑΠΘ, η διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
Εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, με τους εργολαβικούς να κλιμακώνουν τον αγώνα τους και τις πρυτανικές Αρχές να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!