Της Χριστίνας Κυπρίδου *

Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση -πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια- στελεχώνεται από περίπου 25.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι το πιο σκληρά δοκιμαζόμενο, ελαστικά εργαζόμενο και εκμεταλλευόμενο εκπαιδευτικό δυναμικό, αφού όλες οι κυβερνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές μελετημένα λάνσαραν και παγίωσαν τον θεσμό της ωρομισθίας στην εκπαίδευση. Το πιο χαρακτηριστικό της εκμετάλλευσης που υφίστανται είναι η παράνομη παρακράτηση του ελάχιστου μισθού τους για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνο.

 

Γεγονός που συνεχίζεται καταχρηστικά και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης που ευαγγελίζεται την κατάργηση της ωρομισθίας. Τι άλλο σημαίνει ωρομισθία; Ημιαπασχόληση, εξοντωτικό τρέξιμο και αποστάσεις από σχολείο σε σχολείο σε μακρινές περιοχές για τη συλλογή των πολυπόθητων μορίων προϋπηρεσίας, αβέβαιη χρονικά πρόσληψη -όχι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς επίδομα ανεργίας και ασφάλιση με την απόλυση κάθε καλοκαίρι.

Η οργή που έχει συσσωρευτεί στον κόσμο της ωρομισθίας είναι μεγάλη! Κι αυτή η οργή ξεχειλίζει με τα νέα εκπαιδευτικά μέτρα που εξαγγέλλει η υπουργός Παιδείας: η προϋπηρεσία εκμηδενίζεται, αφού θα αναγνωρίζεται μόνο μετά από επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προϋπόθεση συμμετοχής στον οποίο θα αποτελεί το λεγόμενο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας! Ένας λαβύρινθος εμπαιγμού που οδηγεί, τελικά, στην ερμητικά κλειστή πόρτα του δημοσίου σχολείου. Η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και το εργασιακό μας μέλλον είναι λυσσαλέα! Με την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων, που συνιστούν χαριστικές βολές για όλους τους εργαζομένους, δεν έχουμε παρά να βγούμε όλοι στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία! Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι γύρω από το Συντονιστικό τους, θα βρίσκονται μπροστά με τη συμμετοχή τους σε όλες τις γενικές απεργίες αυτής της δύσκολης, αντεργατικής περιόδου.

* Συντονιστικό Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών

www.oromisthioi.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!