Περιδιαβαίνοντας το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τύνιδα

Η μεγάλη γιορτή των κινημάτων έγινε φέτος στην Τύνιδα, πρώτη φορά σε αραβική χώρα. Η Τύνιδα της εξέγερσης που σήμερα παλεύει να βρει το δημοκρατικό της δρόμο υποδέχτηκε τους περίπου 50.000 συμμετέχοντες στην πρωτεύουσα. Το φόρουμ είχε τεράστια συμμετοχή από όλη την Αφρική αλλά και την ίδια την Τυνησία. Η νεολαία της Τυνησίας έδινε το «παρών» παντού, ως εθελοντές, συμμετέχοντας στις συζητήσεις, ρωτώντας για την κατάσταση και τα κινήματα στις άλλες χώρες. Οι λίγο μεγαλύτεροι που βρέθηκαν εκεί με την ελληνική αποστολή έλεγαν ότι η κατάσταση στην πόλη θύμιζε μεταπολίτευση Ελλάδας: ο δυναμισμός στις πορείες, η χαρά της συμμετοχής αλλά και οι συζητήσεις που άναβαν παντού. Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα ήταν κυρίως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους δύο βουλευτές, τη Θεανώ Φωτίου που εκπροσωπούσε και το «Aλληλεγγύη για όλους» και τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.
Οι συζητήσεις χωρίς προσχήματα ήταν ένα από τα δυνατά σημεία του Φόρουμ. Η αντίθεση από Άραβες και Αφρικανούς προς τις νέες προσπάθειες οικονομικής αποικιοποίησης των χωρών τους ήταν έντονη και δεν δίσταζαν να την κάνουν ξεκάθαρη και στα δυτικά κινήματα που φλερτάρουν με την αποικιοκρατία.
Η Θεανώ Φωτίου μίλησε σε σεμινάριο που διοργάνωσε το alter summit-attac για τις πολιτικές λιτότητας. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο η Θεανώ Φωτίου μίλησε με συγκεκριμένο τρόπο για τα αποτελέσματα της λιτότητας και για τα δίκτυα αλληλεγγύης ως μέσο αυτοοργάνωσης, επιβίωσης και αντεπίθεσης. Η ομιλία της καταχειροκροτήθηκε, ενώ πολλά σχόλια κυρίως από ντόπιους νεολαίους κατέκριναν τη μονοπώληση του σεμιναρίου από τους Δυτικοευρωπαίους και εξέφρασαν το σεβασμό τους για την ομιλήτρια από την Ελλάδα.
Η πιο έντονη στιγμή του Φόρουμ ήταν η πορεία που σηματοδοτούσε τη λήξη του και ήταν αφιερωμένη στην Παλαιστίνη, την παλαιστινιακή «Ημέρα της γης».
Πέρα από τα συνθήματα αλληλεγγύης και αφοσίωσης στην παλαιστινιακή υπόθεση, διαρκώς ακουγόταν το σύνθημα να ποινικοποιηθεί η κανονικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Αυτό είναι ένα παλιό αίτημα που μπαίνει ξανά στην επικαιρότητα μετά την εξέγερση, όχι μόνο ως αίτημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη αλλά και ως απόρριψη του ρόλου που παίζει το Ισραήλ στην περιοχή.

Τ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!