Πού πάνε τα χρήματα των φοιτητών του Ανοικτού Πανεπιστημίου;
Τι συμβαίνει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο; Ένα ερώτημα που τη φετινή χρονιά απασχολεί τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στο ΕΑΠ αλλά και τους χιλιάδες φοιτητές, που ενώ έχουν προκαταβάλει τα δίδακτρα από την αρχή του έτους μαθαίνουν από τους καθηγητές τους ότι δεν λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Διδασκόντων του ΕΑΠ, αν και έχει στείλει δυο επιστολές στον πρόεδρο και τη διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου, όπου ζητούσαν επίσημη ενημέρωση για αυτή την καθυστέρηση, δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η υπόθεσή τους έχει σκοντάψει στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος ζητά εξηγήσεις από τη διοίκηση του ιδρύματος. Όπως όλα δείχνουν, ο Θ. Πάγκαλος «ανακάλυψε» κι άλλους συμβασιούχους, για να τους μετατρέψει σε θύματα των περικοπών. Ο σύλλογος των διδασκόντων στην ανακοίνωσή του, ερμηνεύοντας τη σιωπή των αρμοδίων, κάνει λόγο για επιβεβαίωση των φόβων «ότι η σημαντική χρονική καθυστέρηση της μη καταβολής των δεδουλευμένων οφείλεται σε πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του υπουργείου Διά Βίου Μάθησης, που υπαγορεύονται από τη λογική του Μνημονίου, και όχι σε πραγματικά νομικά κωλύματα».  Μόνο που το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί στην ουσία ιδιωτικό ίδρυμα, αφού κάθε φοιτητής, για να εγγραφεί και να παρακολουθήσει μια θεματική ενότητα στο τμήμα που έχει γίνει δεκτός, προκαταβάλλει όλα τα δίδακτρα, που φτάνουν τα 700 ευρώ. Και, για να ολοκληρώσει τον προπτυχιακό κύκλο, πρέπει να παρακολουθήσει 12 ενότητες. Κι ενώ το ΕΑΠ εισπράττει αυτά τα χρήματα, οι καθηγητές έκαναν γιορτές χωρίς μισθούς και δώρο.
Ο σύλλογος των διδασκόντων χθες πραγματοποίησε γενική συνέλευση, σε μια προσπάθεια να οργανωθεί η αντίσταση στα σχέδια που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζονται σε βάρος τους. Στο κάλεσμά του δίνει ένα μήνυμα: «Στο φόβο και στην ανασφάλεια που σπέρνουν, ασπίδα μας η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη».

Τα ΚΤΕΟ AUTECO απολύουν όποιους αντιστέκονται
Με συγκεντρώσεις έξω από τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ AUTECO σε Αθήνα, Μοσχάτο και Θεσσαλονίκη (ανήκουν στον κατασκευαστικό όμιλο J&P ΑΒΑΞ) την περασμένη Τετάρτη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αντέδρασε στην εκδικητική απόλυση εργαζόμενου τεχνολόγου-μηχανικού. Ο εργαζόμενος κατήγγειλε στην Eπιθεώρηση Eργασίας την προσπάθεια της εργοδοσίας να μετατραπούν οι όροι εργασίας στην επιχείρηση και από πενθήμερο να υπογράψουν δήθεν «κατ’ απαίτηση των εργαζομένων» εξαήμερη εργασία. Η απάντηση ήταν απόλυση λόγω «περικοπών».
Όπως καταγγέλλει το σωματείο, ήδη η επιχείρηση απέλυσε άλλους πέντε εργαζόμενους, ως εκφοβισμό για να δεχτούν οι υπόλοιποι να υπογράψουν τη μετατροπή της σύμβασής τους. Η προσφυγή του εργαζόμενου στην επιθεώρηση, αποδεικνύει ότι οι πραγματικοί λόγοι απόλυσης δεν έχουν να κάνουν με περικοπές και κόστη. Είναι τιμωρία της ανυπακοής και μήνυμα προς τους υπόλοιπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία δεν έχει δεχτεί ούτε καν να συναντηθεί με το σωματείο.  Οι κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτήν, αλλά και όλες τις απολύσεις στην επιχείρηση συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο, ενώ την επόμενη Τετάρτη (26/1) υπάρχει μαζική παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας Καλλιθέας, όπου έχει ορισθεί τριμερής συνάντηση.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!