Αρχική κοινωνία Χωρίς υπολογιστές το «ψηφιακό» Λύκειο του Γ. Παπανδρέου

Χωρίς υπολογιστές το «ψηφιακό» Λύκειο του Γ. Παπανδρέου

Ίσως το μοναδικό στον κόσμο «ψηφιακό σχολείο» χωρίς τη διδασκαλεία πληροφορικής θα είναι το ελληνικό ψηφιακό λύκειο που ετοιμάζει η κυρία Διαμαντοπούλου. 

Η φημολογία για την κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής στο Λύκειο έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες και ήταν αυτή που έστειλε στις 15 Φλεβάρη εκατοντάδες καθηγητές πληροφορικής έξω από το υπουργείο Παιδείας αλλά και στις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβούλευση για το θεαθήναι
Όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές πληροφορικής, αν και στις επίσημες ανακοινώσεις το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται διαβούλευση ταυτόχρονα δηλώνει ότι το σχέδιο βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση, αρνούμενο μάλιστα να κατονομάσει ποιοι «ειδικοί» συμμετέχουν στις επιτροπές που το επεξεργάζονται. Την ίδια στιγμή η επί της ουσίας συζήτηση αποφεύγεται, αφού η υπουργός αρνείται να απαντήσει στις προτάσεις των καθηγητών για την Πληροφορική Παιδεία, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2010 αλλά και στο αίτημα για σύσταση επιτροπής για την Πληροφορική Παιδεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 63/2005.  Ως έσχατη λύση οι καθηγητές της πληροφορικής απευθύνθηκαν στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, με ανοιχτή επιστολή στην οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή του καυτηριάζοντας με δεικτικό τρόπο το «τεχνολογικό» προφίλ του σημερινού πρωθυπουργού: «Οι απόφοιτοι του Νέου Λυκείου κινδυνεύουν να καταδικαστούν στον ψηφιακό αναλφαβητισμό και στην άγνοια του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης». Και σε αυτή την επιστολή δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

«Τηλεσκόπιο αντί για αστρονομία»
Οι καθηγητές πληροφορικής μιλούν για σκόπιμη σύγχυση από την πλευρά του υπουργείου μεταξύ της γνώσης πληροφορικής και της δεξιότητας στη χρήση των υπολογιστών. «Είναι σαν να σταματάμε να διδάσκουμε μαθηματικά και να λέμε στους μαθητές μόνο πώς θα χρησιμοποιούν το κομπιουτεράκι, είναι σαν να σταματάμε να διδάσκουμε αστρονομία και να διδάσκουμε μόνο πώς χρησιμοποιείται το τηλεσκόπιο» λέει στο Δρόμο ο Μιχάλης Σφυράκης, καθηγητής πληροφορικής και μέλος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας.

Κερδισμένοι και πάλι οι ιδιώτες
Όπως συμβαίνει με κάθε κομμάτι που αφαιρείται από το πρόγραμμα του σχολείου, κερδισμένοι βγαίνουν οι ιδιοκτήτες κέντρων σπουδών πληροφορικής, οι οποίοι περιμένουν «με ανοιχτές αγκάλες» τα παιδιά που θα συνειδητοποιήσουν την αξία της πληροφορικής γνώσης και θα απευθυνθούν εκεί για ένα καλό χαρτί πιστοποίησης των γνώσεών τους. «Δε θέλουμε να πιστέψουμε πως η πληροφορική καταργείται για αυτό το σκοπό, αλλά πλέον πολλά υποπτευόμαστε» λέει ο κ. Σφυράκης.

 

Σχόλια

Exit mobile version