Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Γαϊδουρονήσι. Του Μάριου Διονέλλη

Με μικρούς και μεγάλους σκουπιδότοπους «διανθίζεται» ένας από τους πιο αυστηρά προστατευόμενους βιότοπους της Ελλάδας. Η νήσος Χρυσή (γνωστότερη ως Γαϊδουρονήσι) στα νότια της Κρήτης, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που όμως, πλέον, εκτός από τις υπέροχες παραλίες και το σπάνιο κεδρόδασος αντικρίζουν και σωρούς σκουπιδιών που παραμένουν πάνω στο νησί.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, η αποκομιδή των απορριμμάτων, που θα έπρεπε να γίνεται με πλωτό μέσο από τη Χρυσή, έχει ουσιαστικά σταματήσει παρά την υπογραφή σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιεράπετρας και ιδιώτη εργολάβου από την περιοχή. Στις καντίνες του νησιού παράγονται 60 με 100 σακούλες σκουπιδιών κάθε μέρα και περίπου κάθε τρεις ημέρες θα έπρεπε αυτές να μεταφέρονται στην Ιεράπετρα. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, για όλη τη φετινή σεζόν (από τον Ιούνιο) το πλοίο που εκτελεί τη μεταφορά έχει φανεί στο νησί περίπου 10 με 12 φορές.

Εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές
Για το θέμα παρενέβησαν οι ίδιοι οι πολίτες που επισκέπτονται τη Χρυσή, προχωρώντας μάλιστα και στην αποστολή εξωδίκων στον δήμαρχο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας προαναγγέλλοντας ακόμα και υποβολή μηνύσεων ή αγωγών, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης.
Όπως δηλώνει στον Δρόμο η δικηγόρος Άργυ Καράλη, που επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί, «στη Χρυσή συντελείται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Πρόκειται για έναν πολλαπλά προστατευόμενο χώρο από διεθνείς συμβάσεις και η σημερινή κατάσταση μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές κυρώσεις από τους διεθνείς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος». Η κ. Καράλη μιλά για μία πραγματική υγειονομική βόμβα που συνεπάγεται η ύπαρξη των σκουπιδιών για μέρες σε ανοιχτό χώρο, δίπλα στους χώρους που κινούνται οι επισκέπτες, ενώ καταγγέλλει και την ύπαρξη σημαδιών παράνομης καύσης των σκουπιδιών, κάτι που συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και για την καταστροφή του κεδρόδασους.
Την καύση σκουπιδιών επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, λέγοντας πως και ο ίδιος έχει δει βαρέλια μέσα στα οποία εμφανώς έχουν καεί σακούλες σκουπιδιών για να μειωθεί ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας πως η κατάσταση δεν είναι τόσο έντονη, αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την αποκομιδή, τα οποία όμως απέδωσε στον κακό καιρό που δεν επιτρέπει τα συχνά δρομολόγια. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει πόσα δρομολόγια έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά όλο το φετινό καλοκαίρι…  

Ανάγκη ειδικού φορέα διαχείρισης
Για την ανάγκη δημιουργίας ειδικού φορέα διαχείρισης για τη Χρυσή μιλά στον Δρόμο ο επικεφαλής της κίνησης «Πολίτες εν Δράσει» και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας Μιχάλης Μαχαιράς. «Από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητούσαμε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για το νησί και ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε τρία χρόνια μετά. Σήμερα ακόμα περιμένουμε την εκπόνηση της μελέτης ώστε να γίνει πλέον σαφές τι επιτρέπεται και τι όχι πάνω στο νησί.
Ο εργολάβος δεν τηρεί τη σύμβαση της αποκομιδής, όμως αυτά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί συνολικά από την ώρα που επετράπη η λειτουργία της καντίνας. Δυστυχώς στη Χρυσή επικρατεί ένα καθεστώς ημιπαρανομίας. Ακόμα και η καντίνα λειτουργεί χωρίς άδεια, με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να αποδίδει τίποτα στο δήμο από τα τεράστια έσοδά της».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!