«Υπέγραφα σε ένα χαρτί χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς υπέγραφα», «δεν έχω πάρει ποτέ μου απόδειξη πληρωμής», «έχω πάρει απόδειξη μόνο το Μάρτη του 2010, κατόπιν αίτησής μου για τραπεζικό δάνειο. Οι αποδοχές που αναγράφονται στην απόδειξη δεν τις έχω πάρει ποτέ». Μερικές από τις καταγγελίες που έχουν καταθέσει εργαζόμενες σε εταιρία καθαρισμού, εναντίον του εργοδότη τους.

Οι επιθεωρήσεις Εργασίας έχουν μερικές στοίβες από αντίστοιχες, εναντίον εργολάβων που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζουν όχι μόνο την εργατική νομοθεσία, αλλά και τις στοιχειώδεις συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν από τους διάφορους φορείς του δημοσίου.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν εργολάβο που αφού έληξε η σύμβασή του με τον ΟΚΑΝΑ στο τέλος Αυγούστου, άφησε 18 εργαζόμενες απλήρωτες για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, το επίδομα άδειας, την αποζημίωση αδείας και φυσικά την αποζημίωση απόλυσης. Σύνολο 54.317,13 ευρώ, όπως προκύπτει από καταστάσεις που έστειλε ο ίδιος ο εργολάβος –η εταιρία MUR– στην Παναττική Ένωση Καθαρισμού και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), πετώντας το «μπαλάκι» στον ΟΚΑΝΑ για τα χρήματα που του οφείλει. Από την πλευρά του ο Οργανισμός, ζητά από τον εργολάβο μια σειρά έγγραφα, τα οποία δεν έχει προσκομίσει ποτέ, όπως φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, καταστάσεις αποδοχών και εργασίας των απασχολούμενων και άλλα, τα οποία είναι υποχρεωτικά από τη σύμβασή του. Μόνο που ο εργολάβος είχε αναλάβει το έργο από το 2008 και όπως φαίνεται όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν (θα μπορούσε με αυτή τη λογική να είναι και παντελώς ανύπαρκτη, τυπικά, εταιρία). Και, βέβαια, την ίδια ώρα συνεχίζει να «παρέχει τις υπηρεσίες του» σε άλλο κρατικό ίδρυμα, το Τζάνειο.
Η ανεξέλεγκτη δράση των εργολάβων είναι ιδιαίτερα προκλητική, όπως μας καταγγέλλουν οι συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ. «Όλες μας είμαστε άγαμες και χωρίς τριετία», λένε χαρακτηριστικά, αφού οι εργολάβοι για να μειώνουν το κόστος δηλώνουν ό,τι θέλουν. «Φαίνεται ότι πλέον έκοψαν το επίδομα άδειας και την άδεια, τώρα κόβουν και την αποζημίωση, ενώ τελευταία αφήνουν και απλήρωτες τις εργαζόμενες», μας λένε. Επικαλούμενοι οι εργολάβοι την καθυστέρηση πληρωμών από το Δημόσιο, αφήνουν απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους.
Είναι τέτοια η παντοδυναμία των συγκεκριμένων εταιριών, που επιβάλλουν όποιο καθεστώς θέλουν. Γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο για την έκπτωση του εργολάβου από το Κρατικό Νοσοκομείο Γ. Γενημματάς, με τη δέσμευση του διοικητή να προσλάβει ο νέος όλους τους εργαζόμενους. Κι όμως συναντήσαμε στα γραφεία της ΠΕΚΟΠ εργαζόμενο που έμεινε εκτός μαζί με άλλους 9, αν και απασχολούνταν 8 χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο, προφανώς για λόγους αντεκδίκησης. Για να αναλογιστούμε το μέγεθος των κερδών αυτών των επιχειρήσεων να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος που αποκλείστηκε από το νοσοκομείο εισέπραξε για τις υπηρεσίες του 1.091.622,22 ευρώ μόνο για ένα τετράμηνο που ίσχυσε η σύμβασή του και σύμφωνα με τις καταγγελίες της ίδιας της επιθεώρησης Εργασίας δεν απασχολούσε ούτε τους μισούς εργαζόμενους από αυτούς που προέβλεπε η σύμβαση.
Αν αναρωτιέστε πώς εξακολουθούν δυο χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα να λειτουργούν με τον ίδιο μαφιόζικο τρόπο αυτές οι εταιρίες, αρκεί να επισημάνουμε ότι ούτε η ΓΣΕΕ δεν έχει κοινοποιήσει στην ΠΕΚΟΠ τη σύμβαση με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των γραφείων της.

Μ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!