Εργασιακή γαλέρα του διαδικτύου πρωταγωνιστεί στη ΔΕΘ!
Του Μιχάλη Σιάχου.

Θα μπορούσε να είναι συμβολικό. Η ομιλία του πρωθυπουργού του Μνημονίου στη ΔΕΘ θα τύχει ειδικής προβολής και σχολιασμού από τις ενημερωτικές γαλέρες που έχουν στηθεί στο διαδίκτυο. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου της εταιρίας DPG Digital Media τα «δύο μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα του Ομίλου, Newsbomb.gr και Newscode.gr» είναι χορηγοί επικοινωνίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ή ακόμη πιο προκλητικά «πρωταγωνιστούν στην 76η ΔΕΘ».
Το ποιος είναι ο περίφημος Όμιλος DPG, είχαμε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του Δρόμου (16/7/2011). Στα διαδικτυακά πολυμέσα του Ομίλου που ανήκει στον Δημ. Γιαννακόπουλο οι εργαζόμενοι βαφτίζονται σύμβουλοι και υπογράφουν συμφωνητικό για «παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα για Μέσα ηλεκτρονικά ή μη που ασχολούνται με γενική πολιτική, οικονομική ή κοσμική ειδησεογραφία». Στο ρεπορτάζ εκείνο είχαμε αναφέρει μια σειρά εξωφρενικούς όρους που περιέχονταν στη σύμβαση, όπως ότι σε περίπτωση θανάτου ή μερικής ανικανότητας του «συμβούλου» η σύμβαση λύεται χωρίς αποζημίωση.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί αρρύθμιστο το τοπίο του διαδικτύου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε λογής επιχειρηματίες της «ενημέρωσης» να κερδοσκοπούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Κύριο πρόβλημα η παντελής καταπάτηση κάθε συμβατικού εργασιακού δικαιώματος και η κατά βάση ανασφάλιστη εργασία στο διαδίκτυο.
Τα αποτελέσματα τραγικά. Δεν πέρασε πολύς καιρός που δημοσιογράφος του διαδικτύου (και μάλιστα στον περί ου ο λόγος Όμιλο) υπέστη σοβαρή βλάβη στην υγεία του κατά τη διάρκεια της εργασίας του και χρειάστηκε έκτακτη ιατρική φροντίδα. Κι ενώ ήταν χρόνια στο επάγγελμα και ασφαλισμένος στον ασφαλιστικό φορέα των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), διαπίστωσε ότι είχε χάσει το δικαίωμα περίθαλψης, αφού η «σύμβαση» που είχε υπογράψει τον εμφάνιζε ως ελεύθερο επαγγελματία – σύμβουλο και δεν προέβλεπε καμία υποχρέωση του εργοδότη ακόμη και στην περίπτωση θανάτου!
Μάλιστα, έχουμε στα χέρια μας έγγραφο του ίδιου του προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπου με αφορμή το περιστατικό του συγκεκριμένου δημοσιογράφου μιλά για το «πελώριο θέμα της ανασφάλιστης εργασίας στο Ίντερνετ».
Αυτός, λοιπόν, ο Όμιλος που διατείνεται ότι είναι η πλέον αναπτυσσόμενη εταιρία ενημέρωσης στο διαδίκτυο και ότι απασχολεί 350 άτομα προσωπικό, έχει υποστεί καταγγελίες για δεκάδες απολύσεις και άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Κι όμως, όχι μόνο εξακολουθεί να «αναπτύσσει» διαδικτυακά Μέσα, αλλά η κρατική ΔΕΘ τον ανακήρυξε και χορηγό επικοινωνίας.
Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του Δρόμου είχαμε θέσει ορισμένα ερωτήματα προς τις εποπτικές αρχές (ΣΕΠΕ, ασφαλιστικά ταμεία), όπως αν έχουν ελέγξει πόσους εργαζόμενους δηλώνει ο συγκεκριμένος εργοδότης ως τέτοιους, πόσους ασφαλίζει κ.λπ.
Τα επαναλαμβάνουμε, θέτοντας ένα επιπλέον ερώτημα: ένας εργοδότης, που αποδεδειγμένα δεν ασφάλιζε εργαζόμενό του, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας, μπορεί ελεύθερα να συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο, να λαμβάνει ίσως και κρατική διαφήμιση;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!