Αρχική διεθνή Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και άλλος ένας

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και άλλος ένας

Ο Ahmed Qatamish, Παλαιστίνιος συγγραφέας, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στις 21 Απριλίου.

Ο Qatamish έχει περάσει πολλά χρόνια σε διοικητική κράτηση, δηλαδή σε κράτηση χωρίς κατηγορίες ή δίκη. Δεν τον έβαλαν να περάσει ούτε καν από το θέατρο των κατοχικών κατηγοριών και δικαστηρίων. Η ανανέωση της κράτησής του γινόταν κάθε έξι μήνες για πεντέμισι συνεχόμενα χρόνια. Έληξε το 1998 μετά από μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης που εστιαζόταν στο πρόσωπό του αλλά ανέδειξε και αυτή την «ξεχασμένη» πλευρά της κατοχής, τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Τότε, λίγα χρόνια μετά τις συμφωνίες του Όσλο (1993) και τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως και σήμερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν βρεθεί στις ισραηλινές φυλακές, πολλοί από τους οποίους σε διοικητική κράτηση. Επίσης, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές της Π.Α. στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Σύμφωνα με την οργάνωση υποστήριξης πολιτικών κρατούμενων Addameer ο Qatamish θα τεθεί πάλι υπό διοικητική κράτηση. Η ισραηλινή κατοχή χρησιμοποιεί την πρακτική αυτή για να στοχεύσει κυρίως διανοούμενους και αγωνιστές της μη-βίαιης, λαϊκής αντίστασης. Με αυτή τη μέθοδο τους αποστερεί, ουσιαστικά, τη δυνατότητα νομικής υπεράσπισης, προσπαθεί να γονατίσει ηθικά τους αγωνιστές, ανανεώνοντας την εντολή κράτησης την ημέρα που έπρεπε να απελευθερωθούν και κυρίως τροφοδοτεί την ισραηλινή προπαγάνδα των μυστικών πληροφοριών και κινδύνων. Η μέθοδος αυτή αντιπροσωπεύει το συνδυασμό κατοχής, απαρτχάιντ και δικτατορία τους ισραηλινού καθεστώτος.
Ο Qatamish είναι ένας σημαντικός διανοούμενος, γνωστός κυρίως για δύο βιβλία που έγραψε στη φυλακή: Δεν θα φορέσω το φέσι σας και Προσέγγιση στο ένα δημοκρατικό κράτος με το οποίο υπερασπίζεται την ιδέα για το ένα κράτος στην Παλαιστίνη. Παρεμβαίνει μέχρι σήμερα με άρθρα και διαλέξεις, συχνά κριτικά και προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Το Addameer με αφορμή την ημέρα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στις 17 Απριλίου, ξεκίνησε καμπάνια με τίτλο Κρατούμενοι σε κίνδυνο. Προβάλλει την περίπτωση του Ayed Dudeen που έχει περάσει τα τελευταία 19 χρόνια, σχεδόν ανελλιπώς στις ισραηλινές φυλακές, τα τελευταία τρισήμιση χρόνια σε διοικητική κράτηση.
Με αφορμή την ημέρα αυτή θυμόμαστε όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, τον γ.γ. του Λαϊκού Μετώπου Ahmed Saadat, επίσης τον σημαντικό ακτιβιστή Παλαιστίνιο Ισραηλινό πολίτη Ameer Makhoul, γενικό διευθυντή της Ένωσης των Αραβικών κοινωνικών συλλόγων, που κατάδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της «κατασκοπίας και επαφής με τον εχθρό».

Πληροφορίες για τους πολιτικούς κρατούμενους θα βρείτε στο https://www.addameer.org/index_eng.html

 

Σχόλια

Exit mobile version