Του Λευτέρη Αρβανίτη. «Μία εντελώς διαφορετική ΔΕΘ θα είναι η φετινή». Αυτή είναι η φράση που ακούει κανείς, κάνοντας όλη την τελευταία εβδομάδα μια βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι της πόλης πήραν μια γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Σε κατάσταση πολιορκίας έχει κηρυχθεί το κέντρο της πόλης με χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί θα παραταχθούν στη Θεσσαλονίκη ενόψει εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης. Το  Σάββατο θα κάνουν την εμφάνισή τους μπροστά από το Βελλίδειο δύο κινητοί φράχτες, ύψους σχεδόν 2,5 μέτρων, ο γνωστός «Αίαντας», η αύρα δηλαδή της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου 1.000 άντρες των Ομάδων «Δίας» και «Δέλτα», ενώ έχουν επιστρατευτεί διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και έγιναν προληπτικοί έφοδοι σε σπίτια, κυρίως φοιτητών.
Η έντονη αστυνομική παρουσία προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αστυνομική παρουσία και την προσπάθεια τρομοκράτησης ενόψει διαδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια άνευ λόγου πύκνωση της αστυνομικής παρουσίας στην πόλη, διαβάζουμε για σιδερένιους φράχτες, μεταλλικά κιγκλιδώματα, τείχη από πλεξιγκλάς και άλλα οργουελιανά, για μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων από άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Όλο αυτό το κλίμα φόβου που προσπαθεί να απλώσει η κυβέρνηση στην πόλη έχει στόχο να εμποδίσει τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις του Σαββάτου».
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αντιμετώπισης του ασύλου από την αστυνομία σε περίπτωση επεισοδίων. Το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές της ασφάλειας Θεσσαλονίκης που έκαναν λόγο για μηδενική ανοχή και σκληρή στάση της αστυνομίας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έλαβε σε κάθε περίπτωση την απόφαση να υπερασπιστεί με κάθε κόστος το άσυλο το βράδυ του Σαββάτου και οι φοιτητές δηλώνουν ότι μετά την πορεία θα επιστρέψουν στις κατειλημμένες σχολές τους.

Μια διαφορετική ΔΕΘ
Από τις φιέστες του Ανδρέα, η ΔΕΘ πέρασε στους λομπίστες του Σημίτη και αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Καραμανλή. Τις υποδοχές στο αεροδρόμιο αντικατέστησαν οι συγκεντρώσεις και τα γλέντια των υπουργών στα μπουζούκια και οι συγκρούσεις στο Βελλίδειο. Φέτος η ΔΕΘ δεν είναι γιορτή. Εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι θα βρεθούν στους δρόμους να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την τρόικα και το ΔΝΤ.
Ο χορός των κινητοποιήσεων άνοιξε χθες. Δίωρη συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), προκειμένου να προβάλλουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
Λίγο αργότερα εργαζόμενοι της ΔΕΗ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Εθνικής Αμύνης και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Διαμαρτύρονται για την έλλειψη ασφάλειας στην εργασία τους, που έχει κοστίσει το θάνατο σε επτά συναδέλφων τους, αλλά και για τα σενάρια για εργασιακή εφεδρεία και νέες περικοπές μισθών.
Μέλη του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΠΑΣΥ κατέλαβαν το κτίριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα ενάντια στο Μνημόνιο και την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.
Εντωμεταξύ σφαίρα όπλου εντόπισαν μέλη του ΠΑΜΕ στο προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέμβασής τους. Τα μέλη του ΠΑΜΕ που πραγματοποιούν κατάληψη του δημαρχείου κατήγγειλαν το γεγονός, δηλώνοντας ότι η αστυνομία είναι οπλισμένη με αληθινές σφαίρες. Η σφαίρα παραδόθηκε στην αστυνομία ενώ ο επικεφαλής της δήλωσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για το γεγονός.
Σήμερα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου απ’ όπου θα ξεκινήσουν πορεία προς το συνεδριακό κέντρο. Στην ανακοίνωσή τους η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι «το Μνημόνιο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και το λεγόμενο “Σύμφωνο για το ευρώ”, αποτελούν την πλέον καταστροφική συνταγή για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες και την πλέον αδιέξοδη πολιτική για την οικονομία και την έξοδο από την ύφεση, την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες»
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβάθμια σωματεία και οι Αυτόνομοι μετανάστες και πρόσφυγες θα συναντηθούν στις 18:00 στην Καμάρα και θα ακολουθήσουν πορεία προς τον Λευκό Πύργο, προκειμένου να ενωθούν με τους Αγανακτισμένους.
Οι Αγανακτισμένοι από την πλευρά τους έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό στις 15:00 σε τρία σημεία γύρω από το συνεδριακό κέντρο Βελλίδης: στον Λευκό Πύργο, στο 424 και στην Βασιλέως Γεωργίου, στο κτίριο Προσκόπων, και στη συνέχεια καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 στον Λευκό Πύργο. Οι Αγανακτισμένοι καλούν όλους τους πολίτες να επιφυλάξουν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο την υποδοχή που τους αξίζει με μία μόνο φράση: «Είστε ανεπιθύμητοι».
Αναμφίβολα όμως τον τόνο των διαδηλώσεων της φετινής ΔΕΘ θα δώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που ξεκινούν από το πολυτεχνείο στις 18:00 και έχουν πάρει απόφαση να συναντηθούν «με όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο».
Πονοκέφαλο, τέλος, αποτελούν για την ΕΛΑΣ οι οπαδοί του Ηρακλή που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Κατσάνειο και να κατευθυνθούν επίσης προς το Βελλίδειο.

Κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα
Στις 15:00 σήμερα θα κλείσουν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από τη σχετική απόφαση που έλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), εν όψει της μαζικής κινητοποίησης στη Δ.Ε.Θ.
Ο ΕΣΘ ζήτησε από τους καταστηματάρχες να μην πετούν απορρίμματα στους κάδους σκουπιδιών, απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα υλικά έμπροσθεν των καταστημάτων τους, να απομακρύνουν τα Ι.Χ. τους από το ιστορικό κέντρο, να αφήσουν τα φώτα των καταστημάτων ανοιχτά, να κλείσουν τις τέντες των καταστημάτων και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό διαθέτει το κατάστημά τους.
Τέλος, ο ΕΣΘ απηύθυνε έκκληση σε όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «να σεβαστούν την πόλη και το θεσμό της ΔΕΘ, ελαχιστοποιώντας δυσλειτουργίες της πόλης και της αγοράς».

Ινκόγκνιτο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά δεν πρόκειται να παραβρεθεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ και να κάνει την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα. Επιπλέον, η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε χθες εκτάκτως σε αποθήκη στο λιμάνι, για λόγους ασφαλείας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!