Αποχωρεί η Περιφέρεια από την Εταιρία Λαϊκής Βάσης μετά το κύμα αντιδράσεων. Του Μάριου Διονέλλη

Στροφή 180 μοιρών κάνει η Περιφέρεια Κρήτης στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών, αποχωρώντας κατ’ ουσία από την εταιρία Λαϊκής Βάσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Περιφέρεια θα συμμετάσχει στην εταιρία καθαρά συμβολικά, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 500 ή 1000 ευρώ και μέσω της εταιρίας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας Α.Ε. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφές πισωγύρισμα από τις μαξιμαλιστικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, περί ισότιμης σύμπραξης με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δημιουργία εταιρίας, η οποία στη συνέχεια θα συνέπραττε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών μεγάλης κλίμακας σε όλο το νησί.
Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου ο περιφερειάρχης από κοινού με τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας κ.Λεμπιδάκη, είχαν συνυπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, με την οποία του πρότειναν τη σύσταση κοινού εταιρικού σχήματος στο οποίο η κρητική πλευρά θα είχε την πλειοψηφία (51%). Και ενώ ο περιφερειάρχης αρχικά δήλωνε πως η Περιφέρεια θα συμμετείχε από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα στο «κρητικό» κομμάτι τις επένδυσης, σήμερα το ποσοστό αυτό μετατράπηκε σε μόλις λίγα ευρώ ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα για την κατ’ ουσία αποχώρηση από το όλο εγχείρημα.

Οι αιτίες
Τόσο οι σοβαρές αντιδράσεις που έρχονται πλέον από όλη την Κρήτη, με το κίνημα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ να φουντώνει, όσο και ο πόλεμος συμφερόντων μεταξύ εταιριών εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΠΕ φαίνεται να συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης από την Περιφέρεια. Η είδηση της αποχώρησης στην ουσία ανακοινώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ.Καλογερή, ο οποίος από το δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV δήλωσε πως η συμμετοχή της Περιφέρειας στην εταιρία «Παγκρήτια Ανανεώσιμες» θα έχει συμβολικό και ηθικό χαρακτήρα. Σημαντικές είναι πλέον οι αντιδράσεις και των δημάρχων με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, ο οποίος ανακοίνωσε την αρνητική θέση του ως προς τη συμμετοχή στην εταιρία μετά την αιφνιδιαστική τακτική που ακολουθήθηκε από την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία προσέτρεξε να προτείνει θέσεις εγκατάστασης για το δήμο του, θέσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν μάλιστα και στον χάρτη της ΡΑΕ, χωρίς να έχουν λάβει γνώση οι τοπικοί φορείς.

Εμφύλιος και στην ομάδα Αρναουτάκη
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν ακόμα και μέσα στην ομάδα του Σταύρου Αρναουτάκη, με κορυφαία στελέχη της παράταξής του, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ.Λαμπρινός, να δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση του σχεδίου, ειδικά μετά την έγκριση επενδύσεων μέσω του νόμου Fast Track, για τις οποίες είχε εκφραστεί αρνητικά η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Και άλλοι όμως σύμβουλοι της περιφέρειας, έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά λέγοντας πως στην ουσία η Αυτοδιοίκηση αγνοείται επιδεικτικά και φαίνεται όλοι οι σχεδιασμοί να γίνονται ερήμην της. Με δεδομένο το παραπάνω κλίμα, αλλά και μετά την καθημερινή σύσταση επιτροπών αγώνα από τους κατοίκους σε κάθε τόπο της Κρήτης όπου εμφανίζονται σχέδια για εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, η οπισθοχώρηση της Περιφέρειας αποτελεί πλέον φυσική εξέλιξη. Στην ουσία η Παγκρήτια Τράπεζα μένει μόνη «εταίρος» με τη ΔΕΗ, με την ηθική και μόνο στήριξη της Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώνοντας πλέον τα πυρά των κατοίκων για τις συνεχείς αιτήσεις χωροθέτησης επενδύσεων, ακόμα και σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές του νησιού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!