Την τακτική της Ν.Δ., όταν το 2007 εξαγόρασε ψήφους με τα γνωστά 3χίλιαρα στους πυροπαθείς, ακολουθεί με απίστευτη συνέπεια και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλλοντας οικονομική στήριξη στους πολίτες της Ικαρίας και της Χίου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Για πρόληψη ούτε λόγος φυσικά.

Ο κ. Μαγκριώτης, προϊδέασε τους πλημμυροπαθείς και τους αγρότες για τη στήριξη που θα παράσχουν τα αρμόδια υπουργεία: 50% χρηματοδότηση από το κράτος και το άλλο 50% με άτοκο δάνειο! Την ίδια ώρα οι πολίτες μετρούν της ζημιές τους, ενώ οι οικογένειές θρηνούν τους 2 νεκρούς που είχαμε σε Ικαρία και Χίο, θυμίζοντας εικόνες από το Πακιστάν…

Ικαρία: Θαμμένη στις λάσπες

Κατοικίες και οικοσκευές κατεστραμμένες, αγροτικές καλλιέργειες που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, δρόμοι σε βάλτους, καΐκια που τα ξέβρασε το κύμα και -τουλάχιστον- δύο χωριά χωρίς ρεύμα είναι ο πρώτος, πρόχειρος, απολογισμός των βροχοπτώσεων στην Ικαρία.
Από τη Δευτέρα χιλιάδες κάτοικοι μετρούν τις ζημιές τους, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Στην περιοχή Αμαλού, ένας 34χρονος παρασύρθηκε μαζί με το χαμόσπιστό του από χείμαρρο κι έχασε τη ζωή του μέσα στις λάσπες. «Υπάρχουν καταπτώσεις από βράχια, αλλού έχει βυθιστεί το οδόστρωμα, σε άλλα σημεία έφυγαν τα τοιχεία αντιστήριξης στους δρόμους, έγιναν ζημιές σε γεφύρια, βέβαια υπάρχει και μέρος του οδικού δικτύου που είναι χωμάτινο και εκεί οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χαράδρες και χαντάκια. Έχουν διαβρωθεί σε βάθος 1,5 μέτρου. Είναι αδιάβατοι οι δρόμοι», δηλώνει αρχικά στον Δρόμο ο έπαρχος Ικαρίας, Νίκος Ροζίνος. «Τα συνεργεία της ΔΕΗ αδυνατούν να προσεγγίσουν τις περιοχές για να αντικαταστήσουν τους πυλώνες της που διαλύθηκαν».

Χίος: Στα λασπόνερα της πολιτικής τους

Η πραγματικότητα στην Χίο δεν διαφέρει σε πολύ από αυτή της Ικαρίας. Και εδώ είχαμε καταστροφές οικοσκευών και εδώ δεκάδες καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές χιλιάδων ευρώ, και εδώ είχαμε νεκρό. Τον Νίκο Λαγκουσάκη, του οποίου το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο…
«Αυτό που αργά ή γρήγορα, νομοτελειακά, θα συνέβαινε στο νησί, εκδηλώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Νιώθουμε οργή για τις πολιτικές που χάραξαν οι ιθύνοντες των κομμάτων που μας εξουσιάζουν και έφτασαν τα πράγματα ώς εδώ.
Οργή για το περιβάλλον που καταστρέφεται και αποτελεί τη βασική αιτία των κλιματικών αλλαγών. Οργή για τις πολιτικές που δεν προστατεύουν τα δάση και αποψιλώνουν την επιφάνεια της γης που εγκιβωτίζουν τους χείμαρρους και τα ρέματα μετατρέποντάς τα σε δρόμους», αναφέρει στον Δρόμο ο κ. Γαϊτάνος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χίου με την παράταξη «Κόντρα στον Καιρό». Η επίσημη δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να πάει (κυριολεκτικά) «κόντρα στον καιρό». Έτσι, για την ώρα, η Χίος βουλιάζει στα λασπόνερα όχι μόνο της φυσικής καταστροφής, αλλά και μιας πολιτικής που οι πολίτες με την ετυμηγορία και τη δράση τους πρέπει να σταματήσουν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!