Αρχική πολιτική Χάος και υποκρισία για την Κεφαλονιά

Χάος και υποκρισία για την Κεφαλονιά

Τα Ρίχτερ της καταστροφής, τραγική απόδειξη της διάλυσης που επιφέρει το «μικρό κι ευέλικτο κράτος»

Σε υψηλή ένταση και παρά τα… τακτικά τηλεφωνήματα του Σαμαρά, συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία, η αγωνία και η ταλαιπωρία στην Κεφαλονιά. Για 14η ημέρα οι κάτοικοι του Ληξουρίου βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου.
Οι μετασεισμοί ανησυχούν ιδιαίτερα τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι δύο εβδομάδες μετά το πρώτο ισχυρό πλήγμα προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα νοικοκυριά τους. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 2.400 σπίτια, εκ των οποίων τα 1.400 χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Τα πλοία που έχουν φθάσει στο νησί για να στεγάσουν τους πληγέντες έχουν αγκυροβολήσει υποχρεωτικά στο Αργοστόλι, καθώς το λιμάνι του Ληξουρίου δεν έχει ακόμα επισκευαστεί. Οι λιγοστοί κάτοικοι που επέλεξαν να μείνουν στις σκηνές που έστησε ο στρατός στο Στάδιο της πόλης, προσπαθούν και με δικά τους μέσα να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης.
Ο κρατικός μηχανισμός, αποδεκατισμένος μετά τις συγχωνεύσεις στις κρατικές δομές και τις διαθεσιμότητες, καλείται να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατόν τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και υπηρεσίες του νησιού, το δίκτυο υδροδότησης, να επισκευάσει τις ζημιές στο οδικό δίκτυο. Όσο για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εξαντλείται στην ανθρωπιστική βοήθεια της Αρχιεπισκοπής, στα ημίμετρα των στρατιωτικών καταλυμάτων, στην προσωρινή αναστολή των φορολογικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, στις συσκέψεις επί συσκέψεων και στις μεγαλειώδεις «παρελάσεις» κυβερνητικών παραγόντων, μετά πολλών υποσχέσεων και πολιτικάντικων ευαισθησιών.
Την υποκρισία της κυβέρνησης που, έπειτα από δύο σεισμούς των 6,1R στην Κεφαλονιά, αποφάσισε τελικά την 8η μέρα να επανατοποθετήσει 152 μηχανικούς του ΤΑΣ, καυτηρίασε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτι κής Ελλάδας υπογράμμισε ότι η γενική και αόριστη συμπαράσταση που εξέφρασε το Σώμα -«Ομόθυμα η Βουλή συμπαραστέκεται»- ούτε αρκεί, ούτε «λήγει» το ζήτημα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες οδηγούν υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε υπηρεσιακό χάος, διάλυση και κατάργηση. «Έχετε καταλάβει τι έχετε κάνει;», είπε ο Β. Χατζηλάμπρου, αναφερόμενος στις συνέπειες της διαθεσιμότητας σύσσωμων των υπηρεσιών ΤΑΣ και ΤΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το «καλύτερο, το πιο γρήγορο, το πιο ευέλικτο κράτος» για το οποίο «κάνετε όλοι σας πολλές θυσίες, ψηφίζοντας μνημόνια, Τask Force, κ.λπ.».
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι το προσωπικό της και δη οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν μείνει στο μισό «και αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν, έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση την άμεση αποκατάσταση των υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμιο), την οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων, την ομαλοποίηση της καθημερινότητας με τη λειτουργία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών, την επίσπευση των εξαγγελθέντων μέτρων για τις οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών προς κράτος, Ταμεία και τράπεζες, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία. Επίσης, αρωγή και όχι δάνεια στους πολίτες για επισκευές – ανακατασκευές πρώτης κατοικίας και επαγγελματικών χώρων, δωρεάν παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου, έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τουριστικών καταλυμάτων για να μη χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος και τέλος την άρση καταργήσεων – συγχωνεύσεων των δομών του κράτους και των διαθεσιμοτήτων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές και οι οποίες σήμερα αποδεικνύονται πολύτιμες και αναγκαίες, όπως η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Exit mobile version