Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Χάντερ Αντνάν, Παλαιστίνιος σε διοικητική κράτηση, έχει ξεπεράσει τις 61 ημέρες απεργίας πείνας και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έκθεση των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι η απεργία πείνας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, εσωτερική αιμορραγία, βλάβες στο συκώτι ή κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναμένεται επίσης επιδείνωση των αισθήσεών του, εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών ή/και εγκεφαλική αιμορραγία. Μια απεργία πείνας για 70 ημέρες δεν θα αφήσει ελπίδες για ζωή, αφού θα αναμένεται ξαφνικός θάνατος ως αποτέλεσμά της. Ο Χάντερ Αντνάν, 33 ετών, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Είναι στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, εργάζεται ως φούρναρης, αλλά ταυτόχρονα είναι και φοιτητής που κάνει Master στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ. Συνελήφθη στο σπίτι του, στο χωριό Άραμπε κοντά στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Μασκοφόροι στρατιώτες εισέβαλαν βίαια στο σπίτι του, μπροστά στη μητέρα και τα παιδιά του. Του έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα και τον πέταξαν στο πάτωμα του στρατιωτικού τζιπ που τον πήρε στον εποικισμό Μέβο Ντοτάν. Ενώ βρισκόταν στο στρατιωτικό τζιπ στρατιώτες τον κλότσησαν και τον χαστούκισαν. Όταν έφτασε στον εποικισμό, τα χέρια του ήταν πρησμένα από τις χειροπέδες και το κάτω χείλος του αιμορραγούσε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Κισόν, στο Ισραήλ, για ανάκριση.
Ο Χάντερ Αντνάν ξεκίνησε απεργία πείνας τη δεύτερη μέρα της κράτησής του σε διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση από τους ανακριτές της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας και για τις συνθήκες της κράτησής του. Ο Αντνάν ανακρινόταν σχεδόν κάθε μέρα από τις 18 έως τις 29 Δεκεμβρίου. κάποιες μέρες ανακρινόταν δύο φορές. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ήταν δεμένος σε μια στραβή καρέκλα με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του σε μια θέση που του προκάλεσε πόνο στην πλάτη. Οι 7 ανακριτές του τον απειλούσαν συνεχώς και έβριζαν αυτόν και την οικογένειά του. Στις 10/1/12 ο Χάντερ Αντνάν μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο στο Οφέρ και του επιδόθηκε διαταγή διοικητικής κράτησης 4 μηνών, υπογεγραμμένη εκ των προτέρων από το στρατιωτικό διοικητή. Τον έχουν μεταφέρει σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία σε 8 μέρες, ενώ παραμένει δεμένος στην κλίνη. Έφεση κατά της διοικητικής κράτησης απορρίφθηκε στις 13/2. Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Addameer, αυτή είναι η 8η σύλληψή του. Ο αγώνας του ρίχνει φως στη διαδεδομένη πρακτική της διοικητικής κράτησης κατά την οποία οι κρατούμενοι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη για περιόδους έως 6 μηνών, που μπορούν να ανανεωθούν επ’ αόριστον. Σύμφωνα με την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, υπήρχαν 307 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε διοικητική κράτηση στις 31/12, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε. Μάλιστα, 21 βουλευτές κρατούνται υπό διοικητική κράτηση.
Εδώ και εβδομάδες έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στον Αντνάν, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στο εξωτερικό. Πορείες και συγκεντρώσεις έξω από τις φυλακές, με δεκάδες τραυματίες, μεταξύ τους και o βουλευτής Μουσταφά Μπαργούτι, απεργίες πείνας εντός και εκτός φυλακών. Η Διεθνής Αμνηστία, δε, έχει εκδώσει 4 επείγουσες εκκλήσεις τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!