Δεκάδες οι καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά

Αλλεπάλληλες είναι το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες για κρούσματα ρατσιστικής βίας και αυταρχικής συμπεριφοράς από ελεγκτές του ΟΑΣΘ. Καθημερινά στα γραφεία του οργανισμού φτάνουν δεκάδες καταγγελίες για περιστατικά που αφορούν τη συμπεριφορά ελεγκτών, με τη διοίκηση και το σωματείο του ΟΑΣΘ να κωφεύει και τις αστυνομικές Αρχές συνήθως να μην επεμβαίνουν.
Έπρεπε να περάσουν αρκετοί μήνες για να παρέμβει για κάποιο περιστατικό η Δικαιοσύνη. Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο λεωφορείο της γραμμής 26 στη Στάση Ρήγα Φεραίου, μαζί με άλλους επιβάτες επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο δύο έγχρωμοι, αφρικανικής καταγωγής.
Μόλις ο οδηγός τούς αντελήφθη κατέβηκε από το λεωφορείο φωνάζοντας στους δύο Αφρικανούς «Εσείς οι δύο κάτω!». Στην εύλογη απορία του ενός, η απάντηση ήταν «Είμαι ο οδηγός και έχω το δικαίωμα να σας κάνω έλεγχο και να σας κατεβάσω κάτω γιατί δεν έχετε εισιτήρια». Τα δύο άτομα απάντησαν στον οδηγό ότι δεν πρόλαβαν να βγάλουν εισιτήρια, αλλά δεν το συνέχισαν καθώς φοβήθηκαν την επιθετικότητα του οδηγού, αλλά και, προφανώς, όποιο περαιτέρω «μπλέξιμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το περιστατικό δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος εισιτηρίων σε κανέναν επιβάτη, όπως τονίζεται στην καταγγελία.

«Ναι ρε! Είμαι χρυσαυγίτης. Τρέχει κάτι;»
Οι επιβάτες του λεωφορείου, βλέποντας τη ρατσιστική συμπεριφορά του οδηγού, του ζήτησαν το λόγο. Ο οδηγός, αφού σταμάτησε το λεωφορείο, προκάλεσε τους επιβάτες, όποιος έχει πρόβλημα «να έρθει να μου το πει», ενώ ταυτόχρονα φώναζε «Ε, ναι ρε! Είμαι χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;». Μάλιστα, σύμφωνα με τη μαρτυρία μίας γυναίκας, φέρεται να έδειξε και ένα μενταγιόν με το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι «έχει και τατουάζ στο μπράτσο!». Οι δικηγόροι της γυναίκας που κατήγγειλε το περιστατικό ζητούν την άμεση έρευνά του από τον ΟΑΣΘ, καθώς η συμπεριφορά συνιστά άμεση διάκριση και διώκεται ποινικά.

Τώρα υπάρχει η NA.F.TH.A.
Το περιστατικό έδωσε στην δημοσιότητα η Άμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας- NA.F.TH.A., μια σύμπραξη οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων που στόχο έχει τη νομική δράση απέναντι σε ατιμωτικές πράξεις ρατσιστικής βίας καθώς και τη νομική υποστήριξη των θυμάτων. Δημιουργήθηκε πριν τρεις μήνες και αποτελείται από δικηγόρους, γιατρούς, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες κ.ά. Όπως τονίζει o Κ. Τσιτσελίκης, μέλος της NA.F.TH.A. και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δέχεται αναφορές, μαρτυρίες και πληροφορίες για περιστατικά βίας. Στόχος της είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανερχόμενης ρατσιστικής βίας και την πολιτική επίδραση της Χρυσής Αυγής τα μέλη της οποίας αυτόκλητα ασκούν ρατσιστική βία. Μέχρι σήμερα έχει δεχτεί μαρτυρίες για τρεις σοβαρές υποθέσεις εκ των οποίων η μία αφορούσε τον ΟΑΣΘ. Σχετικά με το ζήτημα αυτό η NA.F.TH.A. έχει προχωρήσει σε καταγγελία στον ΟΑΣΘ ο οποίος έχει δεσμευθεί να εξετάσει το ζήτημα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσελίκη υπάρχουν αναφορές και για άλλα παρόμοια περιστατικά στον ΟΑΣΘ σχετικά με οδηγούς και ελεγκτές που συμπεριφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο σε μετανάστες.

Μ.ΜΠ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!