Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει… Βοριάς: Πώς δικάζεις το δίκιο;…

Φυσάει… Βοριάς: Πώς δικάζεις το δίκιο;…

Το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αποτελεί, πλέον, το νέο στέκι της πόλης για τους ανθρώπους των κινημάτων. Καθημερινά, πολλές υποθέσεις υπεράσπισης κοινωνικών αγώνων και διεκδίκησης δικαιωμάτων εκδικάζονται εκεί. Ακόμη χειρότερο είναι ότι των δικών έχει προηγηθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας των πολιτών αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Την περασμένη Τρίτη δεκάδες πολίτες βρέθηκαν στα δικαστήρια από νωρίς το πρωί με αφορμή την εκδίκαση δύο υποθέσεων, αφετηρία των οποίων είναι η υπεράσπιση κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων. Η μια υπόθεση υπεραμύνθηκε του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση και η άλλη του δικαιώματος στην εργασία και της αποπληρωμής αυτής. 
Νωρίς το πρωί ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ εναντίον του εργοδότη τους, για τους μισθούς υπερημεριών που αφορούν το χρονικό διάστημα που αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως η εκδίκαση έγινε ερήμην της κατηγορούμενης εργοδοσίας. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου δήλωσε: «Φαίνεται να μην υπάρχει κανένας που να υπερασπίζεται τη ΒΙΟΜΕ από την πλευρά της εργοδοσίας. Αντίθετα, αυτοί που την υπερασπίζονται στο παραγωγικό της κομμάτι είναι οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι». Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε έναν μήνα.
Αργότερα, είχαμε τη δίκη ενός άνεργου άντρα, πατέρα τριών παιδιών για «ρευματοκλοπή» μιας ημέρας! Ο άνεργος άντρας συνελήφθη την Παρασκευή μετά από επώνυμη καταγγελία της ιδιοκτήτριας του σπιτιού για «ρευματοκλοπή», καθώς η ίδια είχε διακόψει τη σύνδεση του ρεύματος λόγω μη πληρωμής τριών ενοικίων. Ο πατέρας της οικογένειας είναι μακροχρόνια άνεργος και προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά του απασχολούμενος σε περιστασιακές δουλειές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια σιτίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού, ενώ πριν από δύο ημέρες πολίτες της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να επανασυνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των τριών παιδιών της οικογένειας. Μάλιστα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θερμαϊκού έχει υποβάλει στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αιτήματα για την επιδότηση της οικογένειας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τραγελαφική φιγούρα στη δίκη ο υπάλληλος της ΔΕΗ που έκανε την αυτοψία στο διαμέρισμα και ο οποίος υπερασπίστηκε την άποψη πως για τις υποτιθέμενες εννιά ημέρες «ρευματοκλοπής» ο κατηγορούμενος οφείλει στη ΔΕΗ 150 ευρώ, εισπράττοντας, έτσι, τις αποδοκιμασίες από τον κόσμο που βρισκόταν στην αίθουσα. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 30 Σεπτέμβρη.

Αθηνά Τέσκου

Σχόλια

Exit mobile version