Αρχική κοινωνία Φυσάει Βοριάς: Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ λένε «όχι» στην αύξηση της τιμής...

Φυσάει Βοριάς: Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ λένε «όχι» στην αύξηση της τιμής του νερού

Του  Γεώργιου Αρχοντόπουλου*

Το νερό αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Ζωής. Ο ρόλος της ΕΥΑΘ είναι να διαχειρίζεται τη διανομή του σε κάθε συμπολίτη μας, ώστε αυτός να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Το παραπάνω από μόνο του αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα της ΕΥΑΘ ως μιας εταιρείας που, ουσιαστικά, λειτουργεί μονοπωλιακά και, παράλληλα, είναι υποχρεωμένη να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Η πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων της ΕΥΑΘ μας βρίσκει, κάθετα, αντίθετους. Σε μια περίοδο που το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται καθημερινά, μια αύξηση του νερού που κυμαίνεται από 7,4% μέχρι 14,8%  περίπου σε καταναλωτές που αφορούν το 90% του πελατολογίου της ΕΥΑΘ, μόνο θετική δεν κρίνεται. Ακόμα κι αν η σημερινή διοίκηση πληρώνει μικροπολιτικές κινήσεις της προηγούμενης διοίκησης (πάγωμα των τιμολογίων παραμονές εκλογών), οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν τη συνέχιση του παγώματος των τιμολογίων. Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι με την αύξηση αυτή θα έχει επιπλέον έσοδα 6.000.000 ευρώ περίπου, προκειμένου να κάνει επενδύσεις, ενώ παράλληλα  έχει οφειλές από τρίτους που φτάνουν τα 37.000.000 ευρώ! Και επειδή κάποιοι δεν πληρώνουν, θα πρέπει να πληρώσουν πάλι οι ίδιοι;

Όταν η μεγαλύτερη πολυεθνική του νερού, παγκοσμίως, επισκέφθηκε παλαιότερα την ΕΥΑΘ, ζήτησε μείωση του προσωπικού και εξέφρασε τη απορία γιατί η τιμή του νερού είναι τόσο χαμηλή! Δεδομένου του γεγονότος ότι ο δ/νων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, σε συζήτηση με τους εργαζόμενους της εταιρίας, δήλωσε πως «είστε πολύ ακριβοί» και, ουσιαστικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο των προσλήψεων, σε μια εταιρία που σήμερα εργάζονται 380 εργαζόμενοι, όταν το οργανόγραμμα προβλέπει 720 θέσεις, ουσιαστικά ακολουθεί τις επιταγές των μνηστήρων της ΕΥΑΘ. Ακόμα χειρότερα επιβεβαιώνεται το γεγονός, ότι σε μια εποχή κρίσης και ύφεσης, αποφασίζεται η αύξηση του νερού και μάλιστα και στα χαμηλά τιμολόγια τα οποία απευθύνονται, κυρίως, σε οικιακές καταναλώσεις!

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ καταψήφισαν τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, έχοντας πάντα συναίσθηση της μοναδικότητας του ως στοιχείο ζωής και όχι ως εμπορικό προϊόν. Αν η διοίκηση της ΕΥΑΘ ασπάζεται τις αρχές της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι το νερό είναι εμπόρευμα, ας βγει να το πει δημόσια.

*Ο Γεώργιος Αρχοντόπουλος είναι γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ.

Σχόλια

Exit mobile version