Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Τον αριθμό ρεκόρ των 12.500 έφτασαν οι επιδοτούμενοι άνεργοι μόνο από τον ΟΑΕΔ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Το φράγμα των 48.000 έσπασαν, συνολικά, οι επιδοτούμενοι στην Κεντρική Μακεδονία

Σε έναν ατελείωτο κύκλο χαμένων θέσεων εργασίας έχει μπει η Θεσσαλονίκη από τις αρχές του 2010, με τις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να καταγράφουν στο νομό περισσότερους από 110.000 άνεργους, εκ των οποίων τουλάχιστον 42.000 βρίσκονται εκτός «αγοράς εργασίας» για περισσότερο από έναν χρόνο. Σε αριθμό ρεκόρ έχει φτάσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και ο αριθμός των ανέργων που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ: Συνολικά, στην Κεντρική Μακεδονία έχει σπάσει το φράγμα των 48.000, ενώ μόνο από τον ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου λαμβάνουν επίδομα περισσότεροι από 12.500 άνεργοι. Για πρώτη φορά οι εκτιμήσεις στελεχών του ΟΑΕΔ για τις εξελίξεις στην απασχόληση συμπίπτουν με αυτές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σχετικά με τ’ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα κλείσει με την ανεργία στο νομό να έχει φτάσει ή και να ξεπεράσει το 20%. Για πρώτη φορά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική Αρχής –που για εργαζόμενους μετράει ακόμα και αυτούς που δηλώνουν ότι δουλεύουν μία ώρα την εβδομάδα!– δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία η ανεργία καταγράφει ρεκόρ πενταετίας, καθώς ξεπέρασε (τον Ιανουάριο του 2010) το 12%.

Και από προσλήψεις; Παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι ο μήνας των εποχικών προσλήψεων στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στο χώρο των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες παραγωγής για την περίοδο του καλοκαιριού. Φέτος κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς ακόμα και η μεγαλύτερη ζυθοποιεία της πόλης δεν προχώρησε σε εποχικές προσλήψεις, προβλέποντας ότι θα έχει σοβαρή πτώση στις καλοκαιρινές της πωλήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την αναγγελία προσλήψεων στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, το νούμερο δεν ξεπερνά τις 16.250. Το εντυπωσιακό είναι πως, για πρώτη φορά, καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη περισσότερες προσλήψεις μερικής απασχόλησης (7.221) από πλήρους (6.908) ενώ σοβαρή αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι εκ περιτροπής (2.087) που αφορούν απασχόληση τριών ή τεσσάρων ημερών.

Από στοιχεία –με τη νέα «ανοιχτή» διακυβέρνηση– είμαστε ok! Το θέμα είναι τι γίνεται με τους ανθρώπους που βρίσκονται, στη Θεσσαλονίκη και παντού, πίσω από αυτά, γιατί και χωρίς τα στατιστικά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η κρίση εξελίσσεται σε κρίση της εργασίας και μας χτυπάει την πόρτα. Αν δεν την έχει ήδη ρίξει κάτω.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!