Του Γιώργου Λουτσέτη. Λάβαμε την παρακάτω προσωπική μαρτυρία από πρώην, πλέον, εργαζόμενο σε κατάστημα Alex Pak.

Η γνωστή αλυσίδα εκμεταλλευόμενη διάφορα αντεργατικά νομοθετήματα (εκ περιτροπής εργασία, προσφυγή στο άρθρο 99, κ.λπ.) έχει δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες εργασίας, όπως γλαφυρά περιγράφει η επιστολή. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση για δημοσιοποίηση του προβλήματος, δημοσιεύουμε εκτεταμένο μέρος της. Σημειώνουμε μόνο ότι πολύ πρόσφατα οι εργαζόμενοι κέρδισαν την εξαίρεση των δεδουλευμένων τους από την προστασία που παρέχει στην εταιρία το άρθρο 99, στο οποίο έχει προσφύγει.
Εδώ και ένα χρόνο έχει επιβάλει εκβιαστικά και μονοδιάστατα προγράμματα εργασίας – παρά τις αντιρρήσεις και χωρίς καμία συζήτηση, δημιουργώντας κατά συνέπεια τις πολυπόθητες συνθήκες οι οποίες έχουν οδηγήσει στην παραίτηση δεκάδες εργαζομένους, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (παθών και ο υπογράφων το κείμενο).
Εδώ και ένα χρόνο επιδεινώνει αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες αφήνοντας διαρκώς απλήρωτους τους υπαλλήλους της, οι οποίοι από τον Νοέμβριο του 2011 λαμβάνουν μικρό ποσοστό του μισθού τους, και πάντοτε έναντι, σε άστατες ημερομηνίες -όποτε αποφασίσει η εταιρία να πληρώσει- και με αμφίβολο ποσό καταβολής κάθε φορά.
Εδώ και ένα χρόνο εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που παρέχουν νομοθετήματα τα οποία εξασφαλίζουν τις εταιρίες ώστε να σταθούν όρθιες, αποσκοπώντας μόνο σε αυτό, ισοπεδώνοντας όλους όσους εργάστηκαν, πρόσφεραν, κατανόησαν και στήριξαν τόσα χρόνια το οικοδόμημα: τους εργαζόμενους σε αυτήν!
Μόλις πριν από 3 μέρες στο υποκατάστημα Χανίων πληροφορήθηκε από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Alex Pak, την επικείμενη έξωση λόγω υπέρογκων οφειλών ενοικίου. Η διαβούλευση του ιδιοκτήτη με την Alex Pak προς ανεύρεση λύσης γινόταν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν το παραμικρό για το πρόβλημα και κατ’ επέκταση το επισφαλές της εργασίας τους.
Το μόνο που δέχονταν ως μία από τις αιτιολογίες μη έγκαιρης και ολικής πληρωμής τους ήταν η υψηλή καταβολή ενοικίου, το οποίο όμως δεν πληρωνόταν επί αρκετούς μήνες – τα συμπεράσματα δικά σας! Οι εργαζόμενοι άκουσαν τηλεφωνικά την τηλεγραφική εξήγηση από τους «αρμόδιους», με μόνη πρόταση λύσης να βρουν οι υπάλληλοι μαγαζί προς εγκατάσταση! Σε περίπτωση μη ανεύρεσης οι ίδιοι οι υπάλληλοι καλούνται να επωμιστούν το αναπακετάρισμα τού προς κλείσιμο καταστήματος. Επί λέξει διατυπωμένο από γενικό προϊστάμενο: «Δεν στηρίζετε την εταιρία που σας στηρίζει; Τι θέλετε, να κλείσει και να μην πάρετε μία;». (Όχι, δεν μάθανε τώρα τον εκβιασμό, προπονούνται χρόνια).
Η κατάσταση στους υπαλλήλους της Alex Pak είναι η εξής:
– Οι οφειλές στον κάθε ένα από αυτούς κυμαίνονται από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ, μεμονωμένα.
– Σε κάποια καταστήματα έχουν κινηθεί πράξεις αντίδρασης και πίεσης, αυτόνομα και έξω από συνδικάτα – διότι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν αυτά! Την ίδια στιγμή, κανένα αφτί δεν ιδρώνει και ο μόνος τρόπος να πληρωθεί κάποιος το μέγιστο ποσό των 100€ το εικοσαήμερο είναι να τηλεφωνεί σαν είλωτας στο λογιστήριο και να μπαίνει σε κάποια λίστα, και «όταν» τότε «θα»… Καταλαβαίνετε!
– Στους χρεωμένους υπαλλήλους, αντί πληρωμής προτείνεται -αν το θελήσει κάποιος- η «πληρωμή σε είδος» από τα προϊόντα του καταστήματος.
– Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, σύμφωνα και με τους επιθεωρητές Εργασίας, είναι η δικαστική οδός, διότι ακόμα και με τα πάμπολλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Alex Pak για μη καταβολή μισθών, τίποτα δεν άλλαξε! Γνωρίζοντας, βέβαια, την αμεσότητα με την οποία λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, καταλαβαίνετε για τι χρονοδιαγράμματα μιλάμε!
Οι εργαζόμενοι της Alex Pak βρίσκονται στο πουθενά, με ενέργειες τις οποίες δεν προκάλεσαν και για τις οποίες δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

* Πρώην υπάλληλος – εξαναγκασμένος σε παραίτηση και εσωτερική μετανάστευση

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!