Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στον… πονηρό διπλασιασμό της τιμής του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ (επαναφορά του εισιτηρίου μιας διαδρομής με το κόστος από 0,50 ευρώ να γίνεται 0,60 ευρώ, ενώ το εισιτήριο έως τεσσάρων μετακινήσεων από 0,50  ευρώ γίνεται 1 ευρώ!). Πριν από λίγες μέρες ομάδα ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ επιβιβάστηκε σε λεωφορείο και καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο. Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν οι επιτροπές πολιτών Ακρίβεια-Stop οι οποίες ήδη πραγματοποιούν δράσεις στα λεωφορεία της πόλης.

 

Αναρτώντας πανό που γράφει «ΧΑΡΑΤΣΙ ΟΑΣΘ:100% ΑΥΞΗΣΗ – ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ! – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!» στην εξωτερική πλευρά λεωφορείων και επιβαίνοντας σε αυτά, τα μέλη της επιτροπής μπλοκάρουν με έντυπα τα ακυρωτικά μηχανήματα και καλούν τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, στις 5/5, ημέρα γενικής απεργίας, οι επιτροπές συνδύασαν τη δράση τους με ταυτόχρονη διευκόλυνση των εργαζομένων να κατέβουν δωρεάν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Την ίδια μέρα, η δράση συνεχίστηκε με παρέμβαση στις συγκεντρώσεις τόσο του ΠΑΜΕ, όσο και του ΕΚΘ-ΕΔΟΘ. Μάλιστα, στη συγκέντρωση του ΕΚΘ- ΕΔΟΘ τα μέλη της επιτροπής ανέβηκαν στην εξέδρα, ανακοινώνοντας τις δράσεις τους και καλώντας όλους σε εξέγερση ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας. Παράλληλα, ομάδα ακτιβιστών με το χαρακτηριστικό όνομα «Free bus» κολλά αυτοκόλλητα και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση ενάντια στις προκλητικές αυξήσεις. Επίσης, έχει συσταθεί πρωτοβουλία ενάντια στις αυξήσεις των τιμών εισιτηρίων, η οποία καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 10/5, στις 7μ.μ. στο ΕΚΘ.
Χαρακτηριστικό τής οργής που επικρατεί στην πόλη είναι η θετική υποδοχή τού «Δεν πληρώνω» από τους επιβάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, πολίτες και περισσότερο φοιτητές και σπουδαστές, ενώνονται κατά ομάδες και δεν κόβουν εισιτήριο. Άλλωστε, η αυτοοργανωμένη δράση των πολιτών και η έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξαν το προηγούμενο διάστημα με το να μοιράζονται, στην ουσία, τα ακυρωθέντα εισιτήρια, οδήγησαν τον ΟΑΣΘ στην κατάργηση των πολλαπλών διαδρομών.
Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι δράσεις με ένα πρώτο ορόσημο τη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 21/5 στις 9.30 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη με Παπαναστασίου). Τη συγκέντρωση αποφάσισαν οι επιτροπές Ακρίβεια–Stop στη συνέλευσή τους, καλώντας, ταυτόχρονα, φορείς και ομάδες σε συνδιοργάνωση και συμμετοχή.
Ο συντονιστής της επιτροπής Ακρίβεια-Stop στη Θεσσαλονίκη δήλωσε στον Δρόμο ότι «για το μεροκαματιάρη, το φοιτητή, το μετανάστη, το συνταξιούχο και τον άνεργο οι κυβερνώντες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβάλλουν μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και δουλειές. Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΘ με κέρδη 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, επιβάλλει διπλασιασμό της τιμής των εισιτηρίων. Πρέπει να δημοσιευτεί το μετοχολόγιο της εταιρίας για να αποκαλυφθεί η συμπαιγνία κομμάτων και εταιρίας, καθώς επίσης και το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις αποφάσεις Το κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” είναι η έμπρακτη εξέγερση των πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου».

Νίκος Νούλας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!