Πολιτικές διώξεις με γελοία προσχήματα

Έφτασαν, τελικά, οι κλήσεις για κατάθεση γραπτών… εξηγήσεων στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, στους 17 διωκόμενους για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου.
Να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέποντας την παρέλαση σε μια μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση. Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία έσπευσε να φωτογραφίσει ως «υπαίτιους» των γεγονότων συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, κάποιοι από τους οποίους, μάλιστα, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν σε κοινές δράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της, πριν ακόμη φτάσουν οι κλήσεις στα χέρια των διωκόμενων, ανέφερε ότι στους 17 περιλαμβάνονται μέλη πολιτικού κόμματος, ακροαριστεροί, οπαδοί ομάδας και ακροδεξιοί. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης επέλεξε, δηλαδή, από τους διαδηλωτές εκείνης της ημέρας περίπου 3 άτομα από κάθε συλλογικότητα που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες και σχημάτισε μια κοινή δικογραφία.
Οι 17 που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, παρουσιάστηκαν στην «Ασφάλεια Πολιτεύματος» και κατέθεσαν κοινό γραπτό υπόμνημα, με το οποίο αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη των γεγονότων, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις.
Συγκεκριμένα, στα απολογητικά τους υπομνήματα οι 17 δηλώνουν ότι «την 28 Οκτωβρίου 2011 πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη, όπως και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, βρεθήκαμε στην παρέλαση διαδηλώνοντας το δικό μας “όχι” στην οικονομική “κατοχή” της χώρας και την καθημερινή εξόντωσή μας.
Οι διαδηλωτές της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, εκφράσαμε την κοινωνική πλειοψηφία, που σήμερα αγωνίζεται για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, διατρανώνοντας ένα δυνατό “όχι” στα μνημόνια, την τρόικα και τη δικτατορία τραπεζών και αγορών. Οι μεγαλειώδεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις παρελάσεις ήταν η συνέχεια της 48ωρης πανεργατικής απεργίας της 19-20 Οκτωβρίου, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας απαίτησαν την ανατροπή συνολικά της επιδρομής του κεφαλαίου και κάθε κυβέρνησης που την υλοποιεί».
Οι δικηγόροι των 17 επισημαίνουν επίσης ότι «αξιοσημείωτο τυγχάνει το γεγονός ότι το συλλεχθέν «αποδεικτικό» υλικό, αμφιβόλου δικονομικής αξιολόγησης (συρραφή βίντεο) αποτελεί το μόνο, και βέβαια παντελώς ανεπαρκές, αποδεικτικό στοιχείο για διάπραξη αδικημάτων, για τα οποία καλούνται οι 17 να παράσχουν εξηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα ελλείπουν παντελώς καταθέσεις αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων και πολύ συγκεκριμένα των αστυνομικών οργάνων που παρευρίσκονταν και τα οποία θα έπρεπε να εξατομικεύσουν για τον καθένα συγκεκριμένα αδικήματα, αλλά και να αιτιολογήσουν το γεγονός ότι δεν προέβησαν σε καμία απολύτως αυτόφωρη σύλληψη, εάν αυτά είχαν πράγματι διαπραχθεί».
Νομικοί κύκλοι δηλώνουν ότι η υπόθεση, αν εξαιρέσει κανείς τον πολιτικό χαρακτήρα των διώξεων, είναι γελοία. Όπως τονίζουν εκείνη την ημέρα, δεν συνέβη η παραμικρή αξιόποινη πράξη και αυτός είναι και ο λόγος που οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν προχώρησαν σε καμία αυτόφωρη σύλληψη. Επιπλέον, όπως τονίζουν και οι διωκόμενοι στα υπομνήματα που από σήμερα καταθέτουν στις αρμόδιες Αρχές, «η παρέλαση θα πραγματοποιούνταν κανονικά, αν οι αστυνομικές Αρχές δεν απαγόρευαν την τέλεσή της».
Τη Δευτέρα το μεσημέρι δικηγόροι, συνδικαλιστές, μέλη αριστερών οργανώσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμανατίδου, καθώς και δεκάδες πολίτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές, όπως τις χαρακτήρισαν, διώξεις.
Παράλληλα, δεκάδες σωματεία και φορείς έχουν ήδη εκδώσει ψηφίσματα αλληλεγγύης στους 17. Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ζητάει να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις και τονίζει ότι «η συγκυβέρνηση των μνημονίων συνεχίζει την ίδια πολιτική: Όχι μόνο στερεί από το λαό το ψωμί, καταδικάζοντάς τον στην ανεργία και τη φτώχεια, όχι μόνο υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμά του στην Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, επιπρόσθετα προσπαθεί να του στερήσει και ένα από τα βασικότερα πολιτικά του δικαιώματα, ποινικοποιώντας το δικαίωμά του να διεκδικεί, να διαδηλώνει και να εκφράζει την αντίθεσή του στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές».
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, εκ νέου, συνέλευση με τη συμμετοχή των 17 και δεκάδων αλληλέγγυων, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες αλληλεγγύης.
Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών που ήδη έχουν υπογράψει τα κείμενα αλληλεγγύης στους 17 διωκόμενους.

Γιώργος Βορινός

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!