Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Υπό διωγμό το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Υπό διωγμό το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Σκληρή επίθεση στις αγορές απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 9/12 οι επιτροπές κατοίκων και οι συνελεύσεις γειτονιών του Νομού Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και διεκδίκησαν να συζητηθεί το θέμα της στοχευμένης επίθεσης των αγορών άμεσης διάθεσης προϊόντων – ή όπως είναι ευρέως γνωστές, αγορές Χωρίς Μεσάζοντες. Αφορμή της παρέμβασής τους ήταν οι τελευταίες επιθέσεις των αγορών τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στο Ωραιόκαστρο και την Τούμπα. Επιθέσεις που έγιναν μετά από καταγγελίες του Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς και του προέδρου των λαϊκών αγορών. Επιθέσεις που συνοδεύτηκαν από πρόστιμα καθώς και με την παρουσία των ΜΑΤ.
Κατά την παρέμβασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο οι επιτροπές ζήτησαν την αδειοδότηση χρήσης χώρου και δημιουργίας υπαίθριας Αγοράς Χωρίς Μεσάζοντες σε συγκεκριμένους χώρους εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Με βάση το συγκεκριμένο αίτημα τοποθετήθηκε ένας εκπρόσωπος των παραγωγών και ένας εκπρόσωπος των επιτροπών κατοίκων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ως Πόντιοι Πιλάτοι (πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν πήραν ξεκάθαρη θέση και προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι το πρόβλημα είναι μεταξύ του εμπορικού επιμελητηρίου, των εμπόρων από το Καπάνι και των επιτροπών. Ο δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο δήμος δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση υπέρ ή κατά για τις αγορές Χωρίς Μεσάζοντες», ότι «το θέμα έχει περάσει στην κυβέρνηση. Ο δήμος δεν είναι αρμόδιος. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας, καθίστε σε ένα τραπέζι και βρείτε τα». Για την επέμβαση δε της αστυνομίας, είπε πως «όταν γίνεται μια καταγγελία είναι υποχρεωμένη να επέμβει».
Ο εκπρόσωπος των επιτροπών τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε έναν πόλεμο μεταξύ φτωχών και να αναλάβει η κυβέρνηση και ο δήμος τις ευθύνες τους. Χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αναφέρεται: «η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων μαζί με τον Δήμαρχο , για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι αδιαφορεί για τα ανάγκες επιβίωσης των πολιτών. Απαγόρευσε την διεξαγωγή αγορών χωρίς μεσάζοντες μέχρι η μνημονιακή κυβέρνηση να θεσμοθετήσει αυτές τις αγορές».
Την παρέμβαση των επιτροπών στο Δημοτικό συμβούλιο ακολούθησε πλήθος συκοφαντικών και δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο το επόμενο πρωί στον Αγγελιοφόρο (φωτό) στο οποίο δηλώνεται ξεκάθαρα η επιλογή για καταστολή που έχουν επιλέξει.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης λέει ξεκάθαρα πως «αρχίζοντας από αύριο το ΕΕΘ θα υποβάλει μηνύσεις προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές και το ΣΔΟΕ».
Τόνισε πως «όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να πηγαίνουν στον εισαγγελέα και μετά στο κάγκελο», ενώ χαρακτήρισε το Χωρίς Μεσάζοντες «ένα ακόμη παραμύθι που επινόησαν οι επιτροπές κατοίκων για να κερδίζουν οι επιτήδειοι». Τέλος δεν δίστασε να συσχετίσει τις επιτροπές με τους πλανόδιους που πουλούν λαθραία και παράνομα τσιγάρα.

Αθηνά Τέσκου

Σχόλια

Exit mobile version