Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα αντιμετωπίζουν κοντόφθαλμα το πιο μαζικό σπορ

Τα τελευταία χρόνια το γυναικείο ποδόσφαιρο αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, έχοντας και τη στήριξη της FIFA, η οποία δουλεύει αρκετά για την προώθησή του.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για την εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο του αθλητισμού, υπάρχουν δράσεις για τη στήριξη των ομοφυλόφιλων αθλητών. Οπαδοί στις κερκίδες, κυρίως στη Γερμανία, έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ τους.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπήρξαν κάποια κρούσματα που έδειξαν ότι υπάρχει κόσμος ο οποίος βρίσκεται απέναντι στην ισότητα στο άθλημα. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν σύμβουλος του Ζαν-Μισέλ Ολά στη γαλλική Λιόν, Μπερνάρ Λακόμπ, ρωτήθηκε από ακροάτρια ραδιοφωνικού σταθμού για την κατάσταση του Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης.  Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη. «Δεν μιλάω για ποδόσφαιρο με γυναίκες, έτσι βλέπω εγώ τα πράγματα. Πηγαίνετε στις κατσαρόλες σας».
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι ο Λακόμπ βρίσκεται σε ένα σύλλογο, ο οποίος διατηρεί μία πολύ επιτυχημένη ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου. Μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε, έσπευσε να τα μαζέψει…
Την ίδια στιγμή, στη Νιγηρία, μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένη, η πρόεδρος της γυναικείας ποδοσφαιρικής λίγκας τόνισε ότι κάθε παίκτρια που συνδέεται με την ομοφυλοφιλία, θα αποκλειστεί!
Πριν από το Μουντιάλ του 2011 στη Γερμανία, η προπονήτρια της Εθνικής είχε διώξει όλες τις παίκτριες για τις οποίες θεωρούσε ότι ήταν «λεσβίες», υποστηρίζοντας ότι «είναι ηθικά και πνευματικά λάθος». Η FIFA αντέδρασε και ζήτησε εξηγήσεις από την Ομοσπονδία της χώρας. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι, παρά τις προσπάθειες, υπάρχει κόσμος που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο κοντόφθαλμα. Και φυσικά στην καθημερινότητα μιας ομάδας μπορούν να εντοπιστούν και πολλά άλλα. Παρά το γεγονός πως δεν τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, πάντως, το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μεγάλη ανταπόκριση στην Ευρώπη. Η Κέλι Σίμονς, επικεφαλής εθνικών ομάδων στην Αγγλία τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν ήρθα στην Ομοσπονδία πριν από 20 χρόνια, θυμάμαι ότι υπήρχαν περίπου 80 ομάδες. Τώρα υπάρχουν χιλιάδες ομάδες από κορίτσια και γυναίκες στη χώρα».
Το θέμα είναι μη φτάσει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην… άλλη πλευρά, μιας και ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ότι θα ήταν καλό οι παίκτριες να φορούν πιο κοντά σορτσάκια για να τραβούν την προσοχή…

Θ. Σαρρής

 

Δικαιολογημένες αντιδράσεις…

Με την ευκαιρία να αναφερθεί ότι το 2011 ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ είχε βρεθεί στο στόχαστρο μετά από αντιφατικές κι άστοχες δηλώσεις που είχε κάνει για τον ρατσισμό, ξεσηκώνοντας πολλές αντιδράσεις. Υπήρχε, μάλιστα, κι εμπλοκή του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Τότε, λοιπόν, ο πρόεδρος των Άγγλων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών Γκόρντον Τέιλορ είχε δηλώσει σε έξαλλη κατάσταση για τον Μπλάτερ: «Ο Μπλάτερ είναι ώρα να παραιτηθεί και να αφήσει τη θέση του στον Μισέλ Πλατινί. Η τελευταία του αποτυχημένη συνέντευξη σημαίνει πλήρη ανικανότητα και ακυβερνησία σε μια ομοσπονδία που έχει πληγεί από τη διαφθορά, που δεν αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους, που υποτιμάει το γυναικείο ποδόσφαιρο και που έχει κάνει μηδαμινά βήματα στο χώρο της τεχνολογίας».
Με λίγα λόγια, μπορεί από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας να γίνονται όντως προσπάθειες, όμως παρατηρούνται ενίοτε και κάποιες συμπεριφορές από ηγετικά στελέχη, όπως αυτή του Μπλάτερ, που παρά τις απόπειρες μετά να τα μπαλώσουν, ωστόσο προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!