“Υπάρχει εναλλακτική λύση”

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τρίτη, η ευρεία σύσκεψη του Μετώπου στην ΑΣΟΕΕ όπου συζητήθηκαν το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο της περιφερειακής κίνησης.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που έδωσαν το «παρών», άνοιξε τη διαδικασία μιλώντας για τις «αξίες της Αριστεράς που είναι σε ζήτηση» σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε «διεργασία και κίνηση» και ο κόσμος «αποδεσμεύεται από τα πολιτικά κόμματα». Ο επικεφαλής της «Ελεύθερης Αττικής» έθεσε ως στόχο του εγχειρήματος τον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών και σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν: το Μνημόνιο, η εξουσία που ασκεί η τρόικα, «η κυβέρνηση που εφαρμόζει διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό για το οποίο εξελέγη». Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει σαφές ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση», με την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την παραγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. «Όχι στο Μνημόνιο, λέει ακόμη και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στους «τρεις κυβερνητικούς σχηματισμούς» στους οποίους ενέταξε και το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλ. Μητρόπουλο.  «Όποιος λέει ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος, είναι φασίστας ή ανόητος», υπογράμμισε και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Εμείς δεν πάμε για δημοψήφισμα ή δημοσκόπηση, πάμε να δημιουργήσουμε ένα γεγονός. Δίπλα στην “κυβέρνηση” της Ελλάδας να υπάρχει η λαϊκή κυβέρνηση της Αττικής». «Πάμε για έναν ειρηνικό Νοέμβρη του λαού» είπε ο κ. Αλαβάνος, ενώ προηγουμένως υπενθύμισε το παράδειγμα του Πόρτο Αλέγκρε, το οποίο αποτέλεσε οδηγό για σειρά αλλαγών στη Βραζιλία.
Στη συνέχεια η Μ. Γασπαρινάτου από την ΚΟΕ εξήγησε την οργανωτική δομή που πρέπει να αποκτήσει η κίνηση (οργανωτική επιτροπή – επιτροπές περιφερειακών ενοτήτων – τοπικές επιτροπές υποστήριξης ψηφοδελτίου) και ο Χρ. Καπάταης, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη διάταξη της κυβέρνησης για τα οικονομικά των συνδυασμών» καθώς όπως είπε «υποψήφιοι και συνδυασμοί αποκόπτονται από την κοινωνική τους βάση» αναφέρθηκε στην ανάγκη οικονομικής εξόρμησης.
Κοινός παρανομαστής των τοποθετήσεων που ακολούθησαν ήταν η ανάγκη να «γεννηθεί ελπίδα» στην κοινωνία και ο λαός να αποκτήσει «αυτοπεποίθηση» απέναντι στην λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Αν και διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής της, όπως είπε η Τζίνα Πολίτη, ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, με έντονη δράση στο πανεπιστημιακό και συνδικαλιστικό κίνημα, ο χειμαρρώδης, ζωντανός, γεμάτος πάθος και επιχειρήματα λόγος της γέμισε με ενθουσιασμό τους παρευρισκόμενους.
Ο Ρούντι Ρινάλντι τόνισε ότι το Μέτωπο χρειάζεται «σαφή πολιτική γραμμή, συλλογική ηγεσία και οργάνωση του κόσμου», σε μια προσπάθεια που να δείχνει ότι «έχουμε βγάλει συμπεράσματα και δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη». Από την δική του πλευρά ο Γιώργος Σαπουνάς υπογράμμισε ότι είναι σημαντική «η αυτοοργάνωση και αυτενέργεια του κόσμου» που επιτυγχάνεται όταν «η κοινωνία πάρει την υπόθεση στα χέρια της».
Τέλος, στη συνάντηση παρενέβη, μιλώντας πολύ θερμά για την πρωτοβουλία του Μετώπου στην Αττική και ο Γ. Προκόβας, μέλος της ΑΚΟΑ.
Το πρόγραμμα περιοδειών του συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» ξεκίνησε χθες με ένα «Ταξίδι στα Κύθηρα», εμπνευσμένο από τον τίτλο του ποιήματος του Μποντλέρ και της ταινίας του Αγγελόπουλου. Ο Αλέκος Αλαβάνος και  αρκετοί συνταξιδιώτες του βρίσκονται στο πιο απομακρυσμένο, μετά τα Αντικύθηρα, νησί νότια της Λακωνίας που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής – για να συνομιλήσουν απλά και φιλικά με τους κατοίκους του.

Γ.Κ.

Info:www.facebook.com
Αναζητήστε την περιφερειακή κίνηση στο facebook πληκτρολογώντας Ελεύθερη Αττική με ελληνικούς χαρακτήρες και στείλτε, έως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, κάθε ερώτημά σας που θέλετε να απαντηθεί σχετικά με τις θέσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ιδέες σας με την Ελεύθερη Αττική. Ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του συνδυασμού, θα «συνδεθεί» μαζί σας διαδικτυακά και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!