Εκ των ηγετών του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, ο 49χρονος δικηγόρος αφήνει σημαντικό κενό πίσω του

Ο Τσόκρι Μπελαΐντ, 49 ετών, από τους ηγέτες της τυνησιακής αντιπολίτευσης, είχε δύο κόρες, και ήταν πάντα χαμογελαστός, ευγενικός και τρυφερός. Λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η δολοφονία του, 80.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τύνιδας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, 20.000 στη Σουσέ, 20.000 στη Σφαξ και χιλιάδες ακόμα στις άλλες πόλεις. Το μεσημέρι η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χτυπώντας τους διαδηλωτές. Έγιναν επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα σε όλη τη χώρα και πολλές δεκάδες κάηκαν. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Τζαμπάλι ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης και την τοποθέτηση κυβέρνησης τεχνοκρατών. Το Ενάχντα διαφώνησε με την απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ το Ετακόλ (ένα από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης) την υποστηρίζει. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές γίνεται η κηδεία του Μπελαΐντ, ενώ έχει κηρυχθεί γενική απεργία στη χώρα.
Την Τρίτη το απόγευμα, ο Τσόκρι Μπελαΐντ εμφανίστηκε στο κανάλι Nessma TV, σε μια συζήτηση για τη βία και τις πολιτικές δολοφονίες. Στις 8 το πρωί της επόμενης μέρας, 6 Φεβρουαρίου 2013, δεχόταν τρεις πυροβολισμούς από δύο άτομα έξω από το σπίτι του. Ήταν η δεύτερη πολιτική δολοφονία μετά τη δολοφονία του Λότφι Νακχντ τον περασμένο Οκτώβριο από μέλη των «Συνδέσμων Προστασίας της Επανάστασης» που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα Ενάχντα.
Ο Μπελαΐντ υπήρξε αγωνιστής από μικρή ηλικία. Γεννημένος στη φτωχή συνοικία Τζεμπέλ Τζαλούντ κοντά στο κέντρο της Τύνιδας, ενεργοποιήθηκε στην παράνομη πολιτική δραστηριότητα με μια από τις πιο γνωστές αριστερές οργανώσεις, το Κίνημα των Πατριωτών Δημοκρατών (MPD), το αλ-Γουατάντ. Σύντομα έγινε πολύ γνωστός μέσα στη φοιτητική αναταραχή των αρχών της δεκαετίας του ’80.
Μετά την είσοδό του στο πανεπιστήμιο έγινε ένας από τους ηγέτες του MPD. Καταζητούμενος από την Ασφάλεια, ο Μπελαΐντ πέρασε στην παρανομία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 συνελήφθη στη διάρκεια συγκρούσεων φοιτητών με την αστυνομία. Επιστρατεύεται μαζί με άλλους φοιτητές, για την έρημο του Ρτζιμ Μαατούνγκ. Αφήνεται ελεύθερος με την Ανάληψη της εξουσίας από τον Μπεν Άλι, σε μια κίνηση για πολιτική ύφεση.
Συνέχισε να δραστηριοποιείται, γίνεται ένας από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος, και το 1992 ταξιδεύει στο Ιράκ για να ολοκληρώσει τις νομικές του σπουδές και στη Γαλλία για μετεκπαίδευση. Τέλη της δεκαετίας του ’90 επιστρέφει στην Τυνησία, όπου ασκεί τη δικηγορία. Ως δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης και τον ελεύθερο συνδικαλισμό.
Σε ένα βίντεο (www.youtube.com/watch?v=3r2bH9BaLHc), ομάδα σαλαφιστών καλούν σε δολοφονία του Μπελαΐντ. Κι όμως ο αριστερός δικηγόρος δεν δίστασε να υπερασπιστεί ακόμη και σαλαφιστές που είχαν συλληφθεί από το καθεστώς Μπεν Άλι. Ο Μπελαΐντ υπερασπίστηκε επίσης τους φυλακισμένους του απεργιακού αγώνα των μεταλλείων της Γκάφσα και πήρε μέρος στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Συνελήφθη μάλιστα, ακριβώς μια μέρα πριν ο Μπεν Άλι εγκαταλείψει τη χώρα.

Πολιτική άνοδος μετά την επανάσταση
Μετά την πτώση του καθεστώτος ο Μπελαΐντ ίδρυσε ένα νόμιμο κόμμα για το MPD και στην πρώτη συνδιάσκεψή του εκλέχτηκε γενικός γραμματέας. Ήταν επίσης ένας από τους ηγέτες του Λαϊκού Μετώπου, ενός συνασπισμού αριστερών και μπααθικών κομμάτων.
Έκανε συχνά ομιλίες σε πόλεις και χωριά της Τυνησίας. Πρόσφατα το Ενάχντα μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί αλ-Αρίντ τον κατηγόρησαν για υποκίνηση κινητοποιήσεων στις πόλεις Σίντι Μπουζίντ, Γκάφσα, Κασερίν και Σιλιάνα. Από τότε που το Ενάχντα ανέβηκε στην εξουσία, ο Μπελαΐντ αποτελεί συνεχώς αντικείμενο επιθέσεων στο διαδίκτυο λόγω της εξέχουσας θέσης του στην αντιπολίτευση. Εκτός της επίθεσης στο σπίτι του στο τελευταίο Ραμαζάνι, δεχόταν και απειλές για τη ζωή του.
Ο Μπελαΐντ ήταν αυτός που περιέγραψε την κυβέρνηση ως υποτελή στον «Νεοαποικισμό του Κατάρ». Κατηγορούσε επίσης το Ενάχντα ως συνεργό σε μια τρομοκρατία για την καλλιέργεια φόβου στον τυνησιακό λαό. Την προηγουμένη της δολοφονίας του καλούσε σε εθνικό διάλογο για τη βία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να κινηθεί εναντίον των παράνομων ομάδων που στοχοποιούν τις ελευθερίες στη χώρα.
Ο θάνατος του Μπελαΐντ αφήνει μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον του Λαϊκού Μετώπου και ιδιαίτερα των Πατριωτών Δημοκρατών. Αν και δεν ήταν ο γηραιότερος, ήταν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του. Με το θάνατό του η Αριστερά θα χάσει το πάθος του Μπελαΐντ για τη μετατροπή του Λαϊκού Μετώπου σε μια μεγάλη πολιτική δύναμη που είχε τη δυνατότητα για σημαντική επιτυχία στις επόμενες εκλογές. Πολλές δημοσκοπήσεις επιβεβαίωναν την ταχεία άνοδο του Λαϊκού Μετώπου.

Πηγή: https://english.al-akhbar.com/ και πληροφορίες που έδωσε στον Δρόμο της Αριστεράς ο Σάλεμ Μπεν Γιαχία της εφημερίδας Σάουτ αλ-Σάαμπ.

Σε παραίτηση της κυβέρνησης καλεί το Κόμμα Εργατών
Σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Εργατών καταγγέλλει για τη δολοφονία την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Ενάχντα που «στρογγυλοκάθισε στις καρέκλες της κυβέρνησης και της Συντακτικής Συνέλευσης και φέρει την άμεση πολιτική ευθύνη για τη στήριξη και αξιοποίηση των βίαιων συμμοριών καθώς και για το φασιστικό δικτατορικό λόγο που εκφέρει ο πρόεδρός του και τα όργανά του». Ζητά να φύγει άμεσα η κυβέρνηση και «καλεί σε πανεθνική σύσκεψη που θα συγκαλέσουν οι βασικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μια μεταβατική πατριωτική κυβέρνηση ανεξάρτητων προσωπικοτήτων που θα οργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές αφού ακυρώσει κάθε αντιπατριωτική και αντιλαϊκή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!