Οι «διορθωτικές» κινήσεις που θα τους μετατρέψουν όλους σε πληβείους

Με δηλώσεις επί δηλώσεων, «διορθωτικές» τοποθετήσεις και ομιλίες σε συνέδρια κλαδικών φορέων, οι εγχώριοι εντολοδόχοι της τρόικας, εδώ και μια εβδομάδα παίζουν με τις λέξεις. Θα είναι άραγε «οριζόντια» ή «κάθετα» τα νέα μέτρα και ποιους θα αφορούν;
Και την ώρα που οι γλωσσοπλάστες της κυβέρνησης-καρικατούρα, αποφάνθηκαν ότι η λέξη που τους ταιριάζει είναι «διορθωτικές» κινήσεις, υπέδειξαν από το βήμα συνεδρίου για τον Τουρισμό, ότι αυτό που θα «διορθωθεί» θα είναι οι συντάξεις. Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας: «Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, με την κατάργηση κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες ή εξαιρέσεων που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους». Η λύση, κατά τον επονομαζόμενο και «4ο μέλος της τρόικας» είναι να μετατρέψει όλους τους συνταξιούχους σε… πληβείους.
Η υιοθέτηση ενιαίων κανόνων για τη χορήγηση συντάξεων στα κύρια Ταμεία, όπως την παρουσίασε ο υπουργός, πρακτικά σημαίνει ένα πράγμα: Τσεκούρι σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις κατώτερες βαθμίδες και μάλιστα άμεσα. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας συνταξιούχος π.χ. της ΔΕΗ που πλέον λαμβάνει σύνταξη από το ΙΚΑ, είχε μηνιαίο εισόδημα γύρω στα 1.300 ευρώ, ενώ η κατώτατη σύνταξη δεν είναι μεγαλύτερη από 630 ευρώ, αυτομάτως ο συνταξιούχος θα υποστεί «διορθωτική» κίνηση, χάνοντας περίπου το μισό του εισοδήματός του.
Πρακτικά, το υπό «μαγείρεμα» νέο σχέδιο αγγίζει άμεσα όλους όσοι λάμβαναν σύνταξη από τα λεγόμενα «ειδικά» ή «ευγενή» Ταμεία, όπως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές και στον ΟΑΕΕ, με την πρόταση για κατάργηση της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ στα 220 ευρώ να βρίσκεται στο τραπέζι. Τα μέτρα που «παίζουν», από το υπ. Οικονομικών και Εργασίας, είναι τα εξής:
1. Μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών από το νέο έτος. Το μέτρο θα θίξει παλαιούς ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά, επηρεάζοντας περισσότερο όσους συνταξιοδοτούνται αργότερα.
2. Κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ. Η μείωση κυμαίνεται από 35% έως 57%, για την κατώτατη σύνταξη (με ασφάλιση 15 ετών, με τις διατάξεις ΤΕΒΕ είναι 768,04 ευρώ, δηλαδή 548,04 ευρώ + 220 ευρώ, ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ 488,65 ευρώ. Διαφορά 279,39 ευρώ ήτοι 57,15%). Ανοικτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ.
3. Επιβολή ενιαίων εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα Ταμεία κύριας ασφάλισης με κατάργηση των έως και 90 διαφορετικών κωδικών ασφάλισης.

Αλλαγές και στα όρια ηλικίας;
Και επειδή, προφανώς, η τρόικα ζητά πολλά ή επειδή οι εγχώριοι υπάλληλοί της σπεύδουν να της δώσουν και «δωράκι» πλέον των αιτημάτων της, οι δύο υπουργοί, Βρούτσης και Στουρνάρας, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες στο προσφιλές τους παιχνίδι των αντικρουόμενων δηλώσεων, αφήνοντας τελικά «ανοικτό» το ενδεχόμενο αλλαγών και στα όρια ηλικίας (εφόσον εφαρμοστεί το «κρυφό» σχέδιο, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη αλλαγή στα όρια ηλικίας μέσα σε μια τριετία!), ενώ από κοντά «καθησύχαζε» μαλώνοντάς τους δημοσίως, ο αντιπρόεδρος Βενιζέλος, σε ένα ακόμη επεισόδιο του θεάτρου του παραλόγου.
Αυτό που μένει είναι πως στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης, φαίνεται να έχουν μπει περίπου 400.000 ασφαλισμένοι τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης προ των 65 ετών. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις πρόθεσης για μείωση μόνο των πρόωρων συντάξεων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ και να δοθεί ένα σήμα προς την τρόικα για… συμμόρφωση και του ασφαλιστικού συστήματος.

Μ.Ε.

Στο «κόκκινο» το ΙΚΑ

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια ενοποίησης των καταβαλλόμενων συντάξεων από το ΙΚΑ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το βήμα του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, αποδείκνυαν πως το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο». Μερικά από όσα ανακοινώθηκαν:
• Τα έσοδα μειώθηκαν από το 2009 έως το 2012 κατά 4,5 δισ. ευρώ περίπου.
• Το 2010 δηλώθηκαν με ΑΠΔ 1.849.055 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο του 2013 δηλώθηκαν 1.479.703 εργαζόμενοι, δηλαδή 369.000 λιγότεροι.
• Μόνο 14.066 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση οφειλών.
• Σήμερα οι οφειλέτες προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 349.986 και το ποσό οφειλών ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν  μέσα στην κρίση.
• Στο ΙΚΑ υπηρετούν, σήμερα, 5.015 λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με το 2009, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετη απασχόληση τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
• Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ θα καταγράψει εφέτος έλλειμμα 1 δισ. 173 εκατομμύρια ευρώ.
• Σήμερα υπάρχουν στις υπηρεσίες 160.000 συνταξιοδοτικοί φάκελοι σε εκκρεμότητα. Οι λιγοστοί υπάλληλοι των τμημάτων Συντάξεων έχουν στην πλειοψηφία τους 1.500 και πάνω φακέλους για επεξεργασία απόφασης.
• Η εισφοροδιαφυγή κινείται στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ ετησίως. Πανελλαδικά απασχολούνται μόλις 25 άτομα στο έργο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 36.000 λιγότεροι έλεγχοι επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, σε σχέση με το 2009.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!