«Εξοφλήθηκε» άλλη μια επιταγή της τρόικας

Με «μαγειρέματα» και αυθαίρετες προσθαφαιρέσεις, δημοσιοποίησε τελικώς το υπουργείο Απασχόλησης μέσα στην εβδομάδα τη νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, κόβοντας από τις λίστες περίπου 166.000 εργαζόμενους. Ύστερα από αρκετές παλινωδίες και δηλώσεις ήξεις αφίξεις για το ποσοστό επί των επαγγελμάτων που θα αφορούσε η νέα λίστα, τελικώς αποδείχθηκε ότι αφορά όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο το 80% αυτών.
Πλέον όσοι δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά προσμετρούνται σε 365.000 άτομα, αντί 531.000 που ήταν έως σήμερα και εάν εξαιρέσει κανείς την αφαίρεση επαγγελματικών ομάδων που δεν υπάρχουν πλέον και ορθώς βγήκαν από τη λίστα, είναι απορίας άξιο γιατί π.χ. εξαιρούνται των βαρέων οι διοικητικοί υπάλληλοι σε χημικές βιομηχανίες, λες και αυτοί δεν αναπνέουν τα χημικά;
Οι εγκέφαλοι του υπουργείου αποφάσισαν να βγάλουν από τη λίστα τις κομμώτριες, λες και δεν είναι αρκετά βαρύ ή ανθυγιεινό να εργάζεσαι 12ωρα όρθιος, αναμιγνύοντας χημικές βαφές… Αντιστοίχως εξαιρούνται της λίστας οι καθαρίστριες που απασχολούνται σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς, γιατί βλέπετε κουράζονται λιγότερο από τις καθαρίστριες που εργάζονται σε άλλους χώρους –για αυτές πάλι που εργάζονται στις κατάπτυστες εταιρίες ενοικίασης προσωπικού, δεν γίνεται βεβαίως λόγος για βαρέα, αφού συνήθως δεν έχουν ούτε κανονικά ένσημα!
Με την ίδια παράλογη λογική, οι καμαριέρες των ξενοδοχείων μάλλον δεν ασκούν αρκετά ανθυγιεινό επάγγελμα, ενώ προσοχή(!) οι οδηγοί ταξί π.χ. στο Ηράκλειο ή στην Πάτρα ή στο Βόλο δεν δικαιούνται βαρέα, ενώ οι συνάδελφοί τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν στη λίστα… Ας σημειωθεί πως η αποπομπή τους από τη λίστα δεν σημαίνει μόνο μισθολογικές επιπτώσεις για τις 166.000 των εργαζομένων που εξαιρούνται, αλλά και αλλαγή στα συντάξιμα χρόνια και παράλληλη αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.
Η διάταξη δε που θα δημιουργήσει πραγματικό χάος και θα χωρίσει αρκετές ομάδες εργαζομένων σε παλιούς και νέους, είναι αυτή που εντάσσει στη λίστα επαγγέλματα που μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν με την επισήμανση πως η ρύθμιση αφορά «όσους έχουν ήδη ένσημα 12 ετών ή 3.600 ένσημα» ή θα τα έχουν συμπληρώσει μέχρι τέλη του 2015.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Δ. Στρατούλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο «οι αλλαγές έγιναν γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα να εντάσσεται στη λίστα των βαρέων μόνο το 10% των εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο τη μείωση δαπανών»!

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!