Ημέτεροι, κουμπάροι και… γνωρίζοντες στις θέσεις κλειδιά των υπουργείων

Με… ποσοστώσεις και μετά από πολύ κόπο και πολυήμερα τρικομματικά παζάρια προέκυψαν, τελικά, οι νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού. Η μέριμνα ήταν να εκπροσωπηθούν, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη στις θέσεις αυτές, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ για μία ακόμη φορά ακολουθήθηκε κατά κύριο λόγο η πεπατημένη της… ευνοιοκρατίας, που έχει καταστεί αναπόσπαστη πρακτική του πολιτικού συστήματος: κομματικά στελέχη, αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές που έπρεπε να παρηγορηθούν με μια θεσούλα σε υπουργείο, πολιτικοί φίλοι υπουργών, αλλά και μερικοί «καραμανλικοί» για λόγους ισορροπιών. Το κάθε συγκυβερνών κόμμα έθεσε τις δικές του «κόκκινες γραμμές» και διαπραγματεύθηκε σκληρά μέχρι να καταρτιστεί η τελική λίστα. Οι 49 τον αριθμό γενικοί γραμματείς 14 υπουργείων που ανακοινώθηκαν, θα αναλάβουν (μαζί με την απαραίτητη στρατιά συμβούλων που θα προσλάβουν) την υλοποίηση της πολιτικής του κάθε υπουργείου, το οποίο κατά τα άλλα θα έχει πετσοκομμένο προϋπολογισμό. Στις περικοπές του προϋπολογισμού που θα κληθεί να κάνει, για παράδειγμα, ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργείο που προΐσταται, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και τους… 10 γενικούς γραμματείς που θα σιτίζει στο εξής.
Ερωτηματικά, πάντως, προκαλούν μερικά από τα ονόματα που τοποθετήθηκαν στις Γραμματείες. Για παράδειγμα, διατηρείται στη θέση της στο υπ. Εργασίας η Ά. Στρατινάκη, που τον περασμένο Μάρτιο, σχεδόν… νομοθέτησε με μια απλή (και αυθαίρετα) ερμηνευτική εγκύκλιό της τη μισθολογική κατακρεούργηση των εργαζομένων ηλικίας κάτω των 25 ετών (το θέμα ανέδειξε στο προηγούμενο φύλλο του ο Δρόμος, λίγο πριν αποστείλει και η ΓΣΕΕ σχετική επιστολή στο υπ. Εργασίας). Επίσης, της προσοχής δεν μπορεί να διαφύγει το γεγονός ότι γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων τοποθετήθηκε ο Στ. Σιμόπουλος, μέλος (μεταξύ άλλων ιδιοτήτων) του Συνδέσμου Εργολάβων Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης.
Ανεξαρτήτως αυτών, είναι προφανές ότι το σύστημα «μοιράζω θέσεις σε… κουμπάρους», καλά κρατεί. Ποιος να θυμάται άραγε ότι δυόμισι χρόνια πριν, ο «Γιώργο άλλαξέ τα όλα»-κ. Παπανδρέου επιχείρησε να στελεχώσει τις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων αξιοποιώντας το opengov.gr, όπου έστειλαν τα βιογραφικά τους περί τις 3.000 ενδιαφερόμενοι. Ματαίως βέβαια, μια και στο τέλος κομματικά στελέχη ήταν αυτά που και τότε κατέλαβαν τις θέσεις…

Χρήστος Πραμαντιώτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!