Προοίμιο των αγώνων που καλούνται να δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

του Σπύρου Παναγιώτου

 

 

Οι τρεις βδομάδες αγροτικών κινητοποιήσεων ανέδειξαν σημαντικά νέα στοιχεία. Έχει σημασία να αναζητηθούν ορισμένα συμπεράσματα.

• Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνάντησαν μια συνολική επίθεση από τις δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος με την αμέριστη συνδρομή των ΜΜΕ. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ εξάντλησαν τα μέσα, για να ηττηθεί ο αγώνας των αγροτών, συνένωσαν τις δυνάμεις τους για την κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων, επιδίωξαν να στρέψουν την «κοινωνία των πολιτών» ενάντια τους. Οι συνηθισμένες αντιπολιτευτικές κορόνες συμπαράστασης έλειψαν κι αυτές. Οι δυνάμεις του συστήματος έδειξαν τη στρατηγική συμφωνία τους στο σχέδιο ξεκληρίσματος των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Επιβεβαίωσαν την πειθήνια υποταγή τους στις επιταγές των «αγορών» και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Η κυβερνητική πυγμή, η πεισματική άρνηση ικανοποίησης των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων αποσκοπούσε να στείλει ένα μήνυμα προς τους εργαζομένους, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εφαρμοστεί χωρίς παρέκκλιση. Η κυβερνητική πυγμή υπαγορεύεται από το φόβο διευρυμένων κοινωνικών αναταραχών και την ανάγκη προληπτικής καταστολής τους.

• Η μακρόχρονη πορεία απαξίωσης της ελληνικής γεωργίας, με κύρια θύματα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, έχει αναδείξει στα μάτια των τελευταίων τις αιτίες και τις πολιτικές που τους σπρώχνουν στην έξοδο από το γεωργικό επάγγελμα και στην ανεργία. Η ΚΑΠ, οι επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται για την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στο γεωργικό τομέα, για τη συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος, για την ολοκληρωτική παράδοση του επισιτιστικού τομέα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν εις βάρος των μικρών παραγωγών και των εργαζομένων της πόλης. Η αύξηση των γεωργικών εφοδίων, η μείωση των τιμών παραγωγού και η αύξηση των τιμών στο «ράφι» παίρνει στη χώρα σκανδαλώδεις διαστάσεις. Διαμορφώνονται έτσι οι όροι οικοδόμησης μιας πλατιάς συμπαράταξης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργαζομένων της πόλης, που θα μπορούσε να σημάνει ανατροπές στο σημερινό συσχετισμό δύναμης.

• Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην ένταση των κοινωνικών διαστρωματώσεων στον ίδιο το γεωργικό τομέα. Στόχος της ΚΑΠ είναι η απολίπανση της γεωργίας από τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, η συγκέντρωση της γεωργικής παραγωγής στα χέρια μεγάλων ιδιοκτητών γης και γεωργικών επιχειρήσεων. Σε αυτούς τους μεγάλους παραγωγούς και στις γεωργικές επιχειρήσεις κατευθύνεται ο κύριος όγκος των επιδοτήσεων. Οι υπόλοιποι οδηγούνται στην εξαφάνιση. Η κοινωνική διαφοροποίηση και κατ’ επέκταση τα διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα εκφράζονται πια και στο επίπεδο των αιτημάτων των παραγωγών. Η «πολυφωνία» των γεωργικών  μπλόκων σχετίζεται με αυτή τη διάσταση.

• Οι τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν την πλήρη χρεοκοπία του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΕΣΑΣ“Ε, ΠΑΣΕΓΕΣ, των Γεωργικών Ενώσεων κ.λπ. Αυτή τη φορά δεν στήθηκαν «μπλόκα» με σκοπό να σημάνουν την υποχώρηση στα πρώτα τερτίπια της κυβέρνησης. Βέβαια, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν απαλλάχθηκαν πλήρως από συνδικαλιστές εκπροσώπους του δικομματικού συστήματος. Αλλά, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αγροτοσυνδικαλιστές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από τους παραγωγούς στα μπλόκα και τα χωριά για να μην υποχωρήσουν. Σε μεγάλο βαθμό, η διάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων οφείλεται στις πιέσεις από την οργή των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Η δημοκρατία των συνελεύσεων των μπλόκων αποτελεί ένα νέο δυναμικό φαινόμενο, που μπορεί να μετασχηματιστεί στη συγκρότηση ενός αγωνιστικού πόλου στο γεωργικό τομέα.

•Τα τρακτέρ υποχώρησαν, οι δρόμοι άνοιξαν, αλλά οι κινητοποιήσεις των μικρών και μεσαίων παραγωγών βρίσκονται μόλις στην αρχή. Είμαστε τρία χρόνια πριν από το έτος μηδέν για την ελληνική γεωργία.

Το 2013 προβλέπεται μια νέα δραματική συρρίκνωση των γεωργικών επιδοτήσεων με στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψη της μικρής και μεσαίας γεωργικής παραγωγής. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στο γεωργικό τομέα ετοιμάζονται να θυσιαστούν. Αυτή η νέα, ιδιότυπη γεωργική έξοδος σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την απόγνωση, να καταστρέψει παραγωγικές και κοινωνικές δομές, να απαξιώσει μέσα παραγωγής και εμπειρίες, να παραδώσει τη χώρα ακόμα πιο ευάλωτη στην κερδοσκοπική μανία των πολυεθνικών. Μικροί και μεσαίοι αγρότες δίνουν μάχη επιβίωσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!