Αρχική περίπτερο ιδεών Τρία χελιδόνια δεν φέρνουν την άνοιξη!

Τρία χελιδόνια δεν φέρνουν την άνοιξη!

Χρειάστηκε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζονται στελέχη του στην εκπομπή Ανατροπή του Πρετεντέρη, για να φανεί ότι ένας άλλος δημόσιος λόγος είναι όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.

Είναι καιρός τώρα που μόνο αρνητικά σχόλια ακούει και διαβάζει κανείς, όχι μόνο από τους καθ’ έξιν γκρινιάρηδες των διαδικτυακών τόπων, αλλά και από συνετούς ανθρώπους, για την ποιότητα της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά κανάλια. Σχόλια που συνοψίζονται στο συμπέρασμα ότι οι εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος της τηλεοπτικής ρουτίνας. Και ότι οι στημένες εκπομπές, στις οποίες οι εχθρικοί συνομιλητές δεν σ’ αφήνουν να «ολοκληρώσεις» και οι δημοσιογράφοι καθορίζουν τη θεματολογία, σταδιακά ενσωματώνουν τον αντιπολιτευτικό λόγο στα μέτρα των καθεστωτικών προδιαγραφών και τον αποδυναμώνουν. Γι’ αυτό και οι χιλιάδες, στην κυριολεξία, εμφανίσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης στα κανάλια, έχουν μικρή επίδραση στην κοινωνία.
Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ενώ σε καθημερινή βάση, συμβαίνουν τερατώδη πράγματα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, με εξοντωτικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και με πολύ δύσκολα αναστρέψιμες συνέπειες σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν υπερβαίνει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών, αλλά και παραμένει καθηλωμένος δημοσκοπικά σε επίπεδα χαμηλότερα από το ελπιδοφόρο 27%. Μπορεί να είναι «πειραγμένες» οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι άλλες ενδείξεις, π.χ. η συμμετοχή των μελών στην πολιτική δράση, δεν προοιωνίζονται κάτι καλύτερο. Σίγουρα, τα αίτια είναι πολλά, αλλά αναμφισβήτητα ένα απ’ αυτά έχει να κάνει με την εξασθένηση του δημόσιου λόγου του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώνεται μέσα από την τηλεόραση. Μπούχτισε από την παρουσία μας ο κόσμος, πριν καταφέρουμε να τον κερδίσουμε. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με αντικειμενικές δυσκολίες ούτε με τις ασάφειες σε ζητήματα πολιτικής. Έχει να κάνει και με τη συντελούμενη αφομοίωση στο τηλεοπτικό περιβάλλον και με την υποκειμενική ανεπάρκεια των εμφανιζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό το ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε την παραμονή της συνεδρίασης της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής, με τα ονόματα των στελεχών που παραβίασαν το καθορισμένο ανώτατο όριο των δύο εμφανίσεων ανά εβδομάδα σε κανάλια εθνικής εμβέλειας. Τέσσερις φορές βγήκε ένα στέλεχος και τρία ένα άλλο μέσα σε επτά μέρες. Υπάρχουν στελέχη που κάνουν πάνω από 50 εμφανίσεις το χρόνο στα κανάλια του Μπόμπολα, του Βαρδινογιάννη, του Ψυχάρη, του Κυριακού και του Κοντομηνά! Είναι, όμως, το αποτέλεσμα ανάλογο;
Ενώ έχουμε υπερπαρουσία στελεχών στα κανάλια, η δίψα των τηλεθεατών για δραστική εναλλακτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει. Κι αυτή τη δίψα των πολιτών για μια διαφορετική παρουσία, ένα λόγο αλλιώτικο, φρέσκο και πειστικό, τη νιώσαμε έντονα, οι βλέποντες, ακούοντες και διαβάζοντες, με τρία πρόσφατα «κρούσματα»!
Έσπασαν τα τηλέφωνα, πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν και πήραν οι συζητήσεις και βγήκαν επιφωνήματα ικανοποίησης, όταν ένας μουσικός, ένας καθηγητής και μία συνδικαλίστρια αρχαιολόγος, ούτε βουλευτές, ούτε στελέχη, ούτε καν ΣΥΡΙΖΑ!, δηλαδή, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Δέσποινα Κουτσούμπα, προσκλήθηκαν στην εκπομπή Ανατροπή και, με λίγα λόγια και καλά, με γνώση, χωρίς επιτήδευση, νηφάλια, εύστροφα, απλά και κατανοητά, τάπωσαν και άφησαν νηστικούς όλους τους κανίβαλους που γρύλιζαν με γυμνά δόντια απέναντί τους!
Αλλά, τρία χελιδόνια δεν φέρνουν την άνοιξη.
Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει ένας σωστός απολογισμός και να αναθεωρηθεί δεόντως όλη η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί, εάν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, που το έχει ο κόσμος εμπεδώσει, και με βάση τις προσωπικές ανάγκες κάποιων στελεχών για ψήφους, η απογείωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναβάλλεται διαρκώς. Και δεν είναι σωστό, να πέφτει όλο το βάρος της επικοινωνίας στις πλάτες του Αλέξη Τσίπρα που τα πάει καλά μέχρι στιγμής, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξελασπώνει κάθε λίγο και λιγάκι το κόμμα.

Τηλεαρμενίζων,
Γκαούρ

Σχόλια

Exit mobile version