Ο ΟΑΕΔ πετά στο δρόμο τους εποχικούς του αεροδρομίου. Του Μάριου Διονέλλη.

Kάθε χρόνο και σε χειρότερη θέση βρίσκει το τέλος της τουριστικής περιόδου τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και ειδικά στις εταιρίες εξυπηρέτησης εδάφους. Για πρώτη φορά φέτος οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αφού πλέον δεν αναγνωρίζονται ως εποχικό προσωπικό. Όπως λένε στον Δρόμο εργαζόμενοι από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», όταν πήγαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους στον ΟΑΕΔ του Ηρακλείου ενημερώθηκαν πως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους επειδή πλέον έχει αλλάξει ο νόμος.  Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να μην παραλαμβάνουν αιτήσεις, επικαλούμενος τροποποίηση του νόμου και εγκύκλιο που… αναμένει από τα κεντρικά της Αθήνας.
Μέχρι σήμερα οι περίπου 300 εργαζόμενοι των εταιριών handling προσλαμβάνονται ως εποχικό προσωπικό για την τουριστική περίοδο και απολύονται κατά τους χειμερινούς μήνες, έχοντας το δικαίωμα να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
Η μη αναγνώρισή τους, πλέον, ως εποχικό προσωπικό σημαίνει πως θα χρειάζονται 150 αντί για 101 ένσημα, ώστε να δικαιούνται το επίδομα και συνεπώς όποιος έχει σύμβαση κάτω των έξι μηνών θα μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Για το θέμα έκανε παρέμβαση προς το υπουργείο Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πάρει απάντηση.

Και απολύσεις στην Aegean
Το θέμα για το αεροδρόμιο Ηρακλείου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Aegean προχωρά σε αναγκαστικές μετατάξεις του μόνιμου επίγειου προσωπικού της (περίπου 40 άτομα στο Ηράκλειο) στην εταιρία handling Swissport, για την οποία ήδη υπάρχουν καταγγελίες για ελαστικοποίηση εργασίας, για άρνηση πληρωμής υπερωριών κ.λπ. Όσοι από τους εργαζόμενους της Aegean αρνηθούν τη μετάταξη, θα απολυθούν και θα αποζημιωθούν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!