Ανακοίνωση Διαδημοτικού Συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανατολική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης η προτεινόμενη δημιουργία δύο τεράστιων σε έκταση και μεγάλων σε πληθυσμό δήμων, όπως οι νέοι δήμοι Θέρμης (από τη συνένωση των σημερινών δήμων Βασιλικών, Θέρμης και Μίκρας), Θερμαϊκού (από τη συνένωση των σημερινών δήμων Επανομής, Θερμαϊκού και Νέας Μηχανιώνας) και, πιο δυτικά, Χορτιάτη-Πυλαίας (από τη συνένωση Χορτιάτη, Πυλαίας, Πανοράματος, Ασβεστοχωρίου και Φιλύρου!) θα εντείνει σε βαθμό παροξυσμού όλα τα προβλήματα που έμειναν άλυτα ή δημιουργήθηκαν κατά τα δώδεκα χρόνια εφαρμογής του «Καποδίστρια».
Σε όλους τους παραπάνω δήμους υπάρχουν ανοικτά τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28 σε ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού, την ανεπάρκεια του βιολογικού καθαρισμού του Αγγελοχωρίου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής και την αχρηστία του βιολογικού καθαρισμού του Χορτιάτη, που μαγαρίζει μια μεγάλη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ως σύνθετο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα προβάλλει η άναρχη και ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω της τραγικής έλλειψης υποδομών και της ανεπάρκειας των υπηρεσιών σε όλους σχεδόν τους παραπάνω δήμους.
Η οικονομική κατάσταση όλων των δήμων, πλην Θέρμης, βρίσκεται στο ναδίρ. Η υπερχρέωση αποτελεί το κοινό χαρακτηριστικό τους και η χρεοκοπία αντιπροσωπεύει την πιο πιθανή άμεση προοπτική τους.  
Η κοινωνική επίσης κατάσταση είναι ζοφερή. Λόγω της κρίσης, η εξουθένωση των μεσαίων και μικροαστικών στρωμάτων, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ανεργίας, δημιουργεί ένα κοινωνικό περιβάλλον απόγνωσης, ιδιώτευσης και όξυνσης των αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Στην περιοχή αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με δημοτικά σχήματα κεντροαριστερής συνεργασίας στους δήμους Θερμής και Θερμαϊκού, που αποτελούν πολύ αρνητικά προηγούμενα για όσους αποβλέπουν στην άσκηση αυτοδιοικητικής πολιτικής, διακριτής ως προς τις δυνάμεις του δικομματισμού.
Η μοναδική αποδεκτή απάντηση είναι η δημιουργία ανεξάρτητων δημοτικών κινήσεων, ανταγωνιστικών προς τις πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και τους τοπικούς διαμεσολαβητές της πολιτικής του ΔΝΤ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!