Μας δουλεύει ψιλό γαζί και o Παπακωνσταντίνου

Η Βουλή συνεχίζοντας την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ κάλεσε να καταθέσει, στην Επιτροπή Διαφάνειας, τον πρώτο και άμεσο παραλήπτη της λίστας, τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος την παρέλαβε χέρι με χέρι από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κρ. Λαγκάρντ. Βέβαια, η διαδικασία της Βουλής είναι μακρόσυρτη, σαν να μην συμβαίνει κάτι πολύ επείγον… Ήρθαν πριν από δύο εβδομάδες οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πριν από τρεις ο Ευαγ. Βενιζέλος, που είπε ότι είχε ένα στικάκι ξεχασμένο στο συρτάρι του κ.λπ. Έτσι η ζωή συνεχίζεται, όπως και η ομερτά πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Η παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου κύλησε στο ίδιο μοτίβο προσποιητής αφέλειας και προκλητικότητας. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πρωτότυπο υλικό, πού ήταν σε CD. Το είχε δώσει, είπε, σε μια γραμματέα του να το φυλάξει. Αλλά πέρασαν τα χρόνια και πώς να θυμάται πια που το έχουν βάλει.
Ως προς το γιατί δεν έγινε κανένας έλεγχος όσο διάστημα ήταν ο ίδιος υπουργός, έριξε την ευθύνη στους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τους οποίους ο ίδιος διόρισε, τους οποίους ο ίδιος είχε υπό τον έλεγχό του -αλλά του… ξέφυγε στη συγκεκριμένη περίπτωση να το κάνει- και τους οποίους ο ίδιος περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του. Μάλιστα τον έναν, τον κ. Καπελέρη, παίρνοντάς τον από το ΣΔΟΕ, τον έβαλε σε πιο αναβαθμισμένη πολιτική θέση στο υπουργείο Οικονομικών. Κλαψούριζε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, ο άλλοτε Νο2 της ελληνικής κυβέρνησης, ο άλλοτε υπερόπτης τσάρος της οικονομίας, αυτός που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και την τρόικα, παρομοιάζοντάς την με Τιτανικό και εξωραΐζοντας το μηχανισμό στήριξη σαν τάχα ισχυρό όπλο μας πάνω στο τραπέζι. Τόσα χοντροκομμένα και εγκληματικά ψέματα είπαν στον ελληνικό λαό, αυτός και συνολικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, η προκλητική στάση Παπακωνσταντίνου, όπως και του Βενιζέλου, δεν είναι ζήτημα προσωπικού χαρακτήρα. Είναι τυπικό χαρακτηριστικό της κυρίαρχης τάξης στη χώρα μας. Όλων αυτών που συναποτελούν το άθλιο πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αν και απαξιωμένοι στη συνείδηση του λαού, οι κυνικότατοι ΠΑΣΟΚάνθρωποι, συνεχίζουν να λειτουργούν σα μέρος του συστήματος. Ξέρουν ότι το σύστημα ακόμα αντέχει, ότι κάποιοι «δικοί τους» είναι ακόμη μέσα στο παιχνίδι, ενώ κάποιοι «κοντινοί» τους κουμαντάρουν. Γαντζώνονται πάνω τους, ελπίζοντας να μην έχουν την τύχη τού Άκη. Άλλωστε, ο κανόνας είναι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Όμως θα πέσουν – όλοι τους. Και θα έρθει η στιγμή που θα δώσουν λόγο, όχι σε μια επιτροπή-«πλυντήριο», αλλά μπροστά στο λαό.

Χρίστος Καραμάνος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!