Του Γιώργου Αρχοντόπουλου

Πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικό με θετική απόφαση του ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, χαρακτηρίστηκε ως βόμβα στα θεμέλια των αποκρατικοποιήσεων (το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας δεν σχολιάστηκε ποτέ). Το ΣτΕ -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- έκρινε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αναδεικνύοντας έτσι το ζήτημα ακύρωσης της ένταξης της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ποιος μπορεί όμως να πανηγυρίσει την απόφαση σε μια χώρα όπου οι κυβερνώντες με μια τροπολογία ή με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάνουν ό,τι θέλουν; Άλλωστε το νερό ήταν και θα είναι πάντα στόχος για τα αρπακτικά των μονοπωλίων και θα ψάξουν να βρουν άλλους τρόπους για να ξαναπροσπαθήσουν την ιδιωτικοποίηση.
Στη συγκεκριμένη στιγμή όμως που έρχεται αυτή η απόφαση, πρέπει να δούμε πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους και από την ενδεχόμενη νίκη του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Η ακύρωση της μεταφοράς της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ έχει τεράστια πολιτική σημασία. Για πρώτη φορά περιουσία του Δημοσίου θα πρέπει να βγει από εκεί που δεν βγαίνει τίποτα! Στις ενημερώσεις που κάνουμε με το SOSτε το Νερό, τονίζουμε πως «ό,τι μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να βγει, υπάρχει μια σειρά διαδικασιών και νομολογιών για την εισαγωγή περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ούτε μισή πρόταση για το πώς αποδεσμεύεται κάτι από εκεί».
Ουσιαστικά, λοιπόν, δημιουργείται μια ρωγμή στην πολιτική του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, μια ρωγμή στο Μνημόνιο, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ γέννημα του Μνημονίου είναι. Μπαίνει ένα φρένο στην τακτική του ξεπουλήματος, στις ορέξεις του ΔΝΤ και των δανειστών για το νερό και τα δημόσια αγαθά. Πώς να μην έρθουν στο μυαλό μας τα λόγια του Βολιβιανού υπουργού των Πολιτισμών: «Ο αγώνας για το νερό ήταν αγώνας για την αξιοπρέπειά μας και όταν κερδίσαμε τον πόλεμο του νερού αντιληφθήκαμε ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε τη χώρα μας».

* Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι πρόεδρος των εργαζομένων ΕΥΑΘ,
μέλος του Συντονιστικού SOSτε το Νερό

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!