«Κέρδη» και κέρδη.

Πέμπτη 12 Αυγούστου, θερμοκρασία γύρω στους 35 βαθμούς, κόσμος να ψάχνει απεγνωσμένα για μια άδεια ομπρέλα και το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ εκεί να ελέγχει αν κόβονται αποδείξεις. Στο γνωστό Ελαφονήσι του νομού Χανίων, μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, η εκμετάλλευση των καφέ-μπαρ και των ομπρελών ανήκει σε δημοτική επιχείρηση του δήμου Ιναχωρίου.

Ο νεαρός Κρητικός –υπάλληλος της επιχείρησης, εφοδιασμένος με ταμειακή μηχανή, τρέχει ασθμαίνοντας να κόψει απόδειξη: 7 ευρώ το σετ (ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες), άρα 1,61 ευρώ υπέρ του κράτους μέσω του ΦΠΑ. Υπολογίσαμε περίπου 65 σετ ομπρέλες, οι οποίες, όπως μας είπε ο ευγενέστατος υπάλληλος, στην καλύτερη των περιπτώσεων αδειάζουν και γεμίζουν 3 φορές την ημέρα. Κάνουμε τον πρόχειρο υπολογισμό: 65Χ3Χ1,61 ευρώ = 313,95 ευρώ κρατικά έσοδα σε μια μέρα! Να «δουλεύουν» με τέτοια πληρότητα τρεις μήνες, δηλαδή 90 ημέρες, σημαίνει 28.255,5 ευρώ συνολικά έσοδα από ΦΠΑ.
Με μια κυκλική ματιά μετρήσαμε κάπου 5 τέτοιες ομάδες από ξαπλώστρες, όπου κάθιδροι, ηλιοκαμένοι νεαροί έσπευδαν να κόψουν απόδειξη για κάθε… ενοικιαστή. Έκανα τον πολλαπλασιασμό και βρήκα 141.277,5 ευρώ. Έμεινα εκστασιασμένος – πραγματικά καταπληκτικό ποσό συνεισφέρει η ακόμα καθαρή, πανέμορφη και χωρίς οχλούσες δραστηριότητες παραλία του Ελαφονησιού στο πενόμενο κράτος μας.
Ας σοβαρευτούμε, όμως. Στην παραλία αυτή, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, φορείς, αλλά και ο δήμος Ιναχωρίου, κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα επιθυμούν να στήσουν λατομική ζώνη. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να τσιμεντοποιηθεί. Για να το προλάβει αυτό ο δήμος με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου έχει ετοιμάσει Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), το οποίο όμως, όπως καταγγέλλεται, δεν υπογράφει ο περιφερειάρχης Κρήτης. Οι τοπικοί παράγοντες μιλούν για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Κι ενώ οι χρήσεις γης παραμένουν ακαθόριστες με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, ο (ενοχλητικός) δήμος Ιναχωρίου λόγω Καλλικράτη ενσωματώνεται στο δήμο Κισάμου, δημιουργώντας ένα τεράστιο σε έκταση υπερ-οργανισμό που συγκεντρώνει τρεις από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Κάποιοι μιλούν για επερχόμενο χορό συμφερόντων.
Αντί να σπεύσουν, λοιπόν, στο όμορφο και προστατευόμενο Ελαφονήσι τεχνικές υπηρεσίες, ειδικοί, ο περιφερειάρχης, η υπουργός Περιβάλλοντος… στέλνουν το ΣΔΟΕ να μετρήσει τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες μήπως και η δημοτική επιχείρηση αποστερεί έσοδα από το κράτος. Αυτούς που αποστερούν τη φύση από τους χιλιάδες των επισκεπτών θα τους κυνηγήσει κανείς;
Ν.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!