Στις 30 Ιουνίου «πέφτουν» οι τίτλοι τέλους για 1.047 συμβασιούχους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Πραγματισμός και όχι απαισιοδοξία, γιατί:
•Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και υφίστανται τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν αποτελούν «εξαίρεση», όπως τεχνηέντως καλλιεργούν κάποιοι.
• Όταν αποδομείται το σύμπαν, δεν μπορεί η ΕΡΤ να είναι «νησίδα» ευμάρειας και κοινωνικού κράτους.
• Η κυβέρνηση, μάλλον, επιλέγει να μην έχει ως κύριο «όχημα» της διαπλοκής την ΕΡΤ. Συνακόλουθο αυτής της επιλογής η απαξίωσή της. Σε μια ΕΡΤ απαξιωμένη, χωρίς ενημέρωση συγκρουσιακή, αποκαλυπτική, με κοινωνικές αιχμές, δεν είναι αναγκαίοι τόσοι εργαζόμενοι, έστω και συμβασιούχοι…
• Το «άδειασμα» των συμβασιούχων, με περίτεχνο επικοινωνιακό χειρισμό, θα χαρακτηριστεί «εξυγίανση». Έτσι, θα προκύπτει (λογιστικά) όφελος και δη για τους πολίτες που πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος, αλλά και «εκκαθάριση» από τους «διαπλεκόμενους» με το προηγούμενο Ρουσοπουλικό καθεστώς (έτσι χαρακτηρίζουν τους συμβασιούχους).
• Θα προκηρυχθεί –άγνωστο πότε και για πόσους- διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Όχι, φυσικά, μέσω ΑΣΕΠ –μην πάει το μυαλό σας σε αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης. Απλώς με κατάθεση αίτησης ενδιαφέροντος. Mε ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Διαγωνισμό ανοιχτό –έτσι θα τον βαφτίσουν– στην κοινωνία, χωρίς μοριοδότηση των ήδη απασχολημένων στη Δημόσια Τηλεόραση και ταυτόχρονα πρόσληψη «ημετέρων» για να δημιουργήσουν τη γενιά των «δικών» τους συμβασιούχων.
Tα σενάρια και η πολυγλωσσία δίνουν και παίρνουν στους διαδρόμους της Αγίας Παρασκευής. Σε πολλούς γεννούν ελπίδα, πιάνουν τόπο και παραμένουν «φρόνιμοι» για να «τη βολέψουν». Σε άλλους απαισιοδοξία και παραίτηση με δεδομένη τη χαλαρή αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων. Όμως, σε κάποιους είναι καθαρό: Η πολυγλωσσία δεν είναι αδυναμία, αλλά συνειδητή τακτική αποπροσανατολισμού, για να μην ανακοινώσουν τα κακά μελλούμενα.
Έτσι, Γερουλάνος, Ντόλιος και διοίκηση ΕΡΤ διαρρέουν πως θα ανανεωθεί το 70% των συμβάσεων (των θέσεων και όχι των προσώπων) με 8μηνη σύμβαση ορισμένου έργου, με ό,τι προβλέπει η ΣΣΕ χωρίς ευρώ παραπάνω και αναγκαστική μετέπειτα 4μηνη υποχρεωτική διακοπή. Άρα 8 μήνες εργασία και 4 ανεργία. Ωραία ζωή, με δόσεις… Και όλα αυτά εάν και εφόσον κατατεθεί τροπολογία «εξαίρεσης» της ΕΡΤ από το νομοσχέδιο Ραγκούση. Μια τροπολογία που συζητείται επί ένα εξάμηνο, αλλά δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Όλοι ενοχοποιούν τον υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης για το «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας…
Το άλλο σενάριο περιγράφει «παράταση για ένα μήνα» κάποιων συμβάσεων. Δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για να αποφασίσει για το μέλλον της ΕΡΤ. Και το τελευταίο σενάριο μιλάει για απομάκρυνση όλων των συμβασιούχων και σε άγνωστο χρόνο επαναπρόσληψη μερικών με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις.
Όσο για την αρχή «μια θέση στο δημόσιο – όχι στην πολυθεσία – όχι στην αργομισθία», στην οποία ομνύουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, για να εφαρμοστεί προϋποθέτει σύγκρουση και όχι ανοχή…
Τέλος, αφυπνίστηκε στο παραπέντε η ΕΣΗΕΑ, η οποία προχωράει σε στάσεις εργασίας, μία 24ωρη και μία 48ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα που είναι και η τελευταία… Δηλαδή, τώρα που ουσιαστικά όλα τελείωσαν…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!