Ο μπροστάρης στις πιέσεις προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για καταχώριση της Χεσμπολά στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι -εκτός των ΗΠΑ και του Ισραήλ- η Βρετανία.

Αν νομίζετε πως το βασικό επιχείρημα είναι η εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης στον πόλεμο της Συρίας, κάνετε λάθος! Το βασικό επιχείρημα είναι η απόδοση στη Χεσμπολά της βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τον περυσινό Ιούλιο στη Βουλγαρία. Σύμφωνα ακόμη και με τους New York Times, ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών «διάλεξε προσεκτικά τα λόγια του», όταν έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις: «Μια λογική υπόθεση, επαναλαμβάνω, μια λογική υπόθεση, θα μπορούσε να είναι ότι οι δυο ύποπτοι ήταν μέλη της Χεσμπολά»!
Η… σαφέστατη αυτή δήλωση ήταν αρκετή για τη νέα εκστρατεία καταχώρισης της Χεσμπολά στις τρομοκρατικές λίστες. Στην επεξεργασία των στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος είχαν «βοηθήσει» τότε το FBI και η Μοσάντ. Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times τα στοιχεία που οδηγούν στη «λογική υπόθεση» του Βούλγαρου υπουργού είναι εξίσου σαφή. Το FBI και η Μοσάντ διαλεύκαναν ότι ο εκτυπωτής των εγγράφων των δύο υπόπτων ήταν από τον Λίβανο. Η Γιουροπόλ βρήκε ότι η πλαστή άδεια οδήγησης του ενός είχε φτιαχτεί στον Λίβανο. Τέλος, μια ακατονόμαστη «ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών» έδωσε την πληροφορία ότι ο άλλος ύποπτος ήταν κατασκευαστής βομβών που είχε πάει στον Λίβανο το 2006 για να ενταχθεί στη Χεσμπολά. Όλα αυτά οδηγούν στο ασφαλέστατο συμπέρασμα ότι την επίθεση οργάνωσε η Χεσμπολά…
Σύμφωνα με άλλο άρθρο των New York Times, «στην επικράτεια της Συρίας που κατέχουν οι αντάρτες δεν υπάρχουν ένοπλες κοσμικές, μη-θρησκευτικές ομάδες για τις οποίες να μπορεί να γίνει λόγος». Η άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες από την Ε.Ε. σημαίνει πρακτικά ενίσχυση δυνάμεων που εκτείνονται από απλούς σαλαφιστές μέχρι την Αλ Κάιντα. Εκτός αυτού, η Ε.Ε. διόλου δεν ενοχλήθηκε (επισήμως τουλάχιστον) από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία, τον τελευταίο χρόνο, κατά παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, η Ε.Ε. ή δυνάμεις της πιέζουν για ένοπλη επέμβαση στη Συρία για να μην περάσει του Άσαντ και της Τεχεράνης, περισσότερο από όσο πιέζουν οι ΗΠΑ.
Όπως και να το κάνουμε, ήταν ένα δίκαιο Νόμπελ Ειρήνης…

Γ.Τσ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!