Υποτάσσεται στην κομματική γραμμή ο Δήμος – Ανυποχώρητοι οι πολίτες.
Του Μάριου Διονέλλη.

Με τον πιο στυγνό τρόπο εφαρμόζονται οι επιταγές του μνημονίου στην Υγεία και ειδικά στο Λασίθι, όπου βαίνουν προς κλείσιμο τρία νοσοκομεία με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων και του εξορθολογισμού των δαπανών. Τη «βρώμικη» δουλειά για την κυβέρνηση έχει αναλάβει και πάλι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο μελετητής Λυκούργος Λιαρόπουλος με μια μελέτη – φάντασμα, η οποία δημοσιεύεται κατά κύματα και συνήθως με διαρροές στον Τύπο. Η εφαρμογή της μελέτης αυτής αποτελεί καθώς φαίνεται στρατηγική επιλογή και «γραμμή» της Ιπποκράτους, την οποία ακολουθούν δυστυχώς και οι «πράσινοι» αιρετοί της αυτοδιοίκησης.

Νομός–πειραματόζωο
Ο νομός Λασιθίου, λόγω της γεωμορφολογίας του μπήκε από πολύ νωρίς στο μάτι των «μελετητών» και εκεί σκοπεύουν να εφαρμόσουν πρώτα τις επιταγές της Τρόικας. Λόγω της δυσκολίας πρόσβασης και του κάκιστου οδικού δικτύου το Λασίθι διαθέτει τρία νοσοκομεία, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα. Παρόλο που βρίσκονται στον ίδιο νομό οι πόλεις αυτές χωρίζονται με οδικές διαδρομές περίπου μίας ώρας εξαιτίας των μεγάλων ορεινών όγκων αλλά και του κακού οδικού δικτύου. Η απόσταση αυτή καθιστά απαγορευτική τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών (π.χ. εμφράγματα) από τη μία πόλη στην άλλη και αυτός ήταν και ο λόγος που με αγώνες των πολιτών ιδρύθηκαν νοσοκομεία σε κάθε πόλη. Στα χρόνια του μνημονίου όμως, φαίνεται πως δε χωράνε τέτοιες πολυτέλειες…
Έτσι το υπουργείο Υγείας με πολλή ευκολία προτείνει το κλείσιμο των νοσοκομείων που «περισσεύουν» και τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στον Άγιο Νικόλαο, στη μία δηλαδή άκρη του νομού.

Η 25η Γενάρη δείχνει το δρόμο
Οι πρώτες σχετικές ειδήσεις έβγαλαν στο δρόμο τους κατοίκους της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού. Τότε συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 23.000 υπογραφές σε ένα κοινό ψήφισμα της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων, του Δημοτικού Συμβουλίου (ομόφωνα), των εκπροσώπων της εκκλησίας, των επαγγελματιών της περιοχής κτλ. Στο κείμενο εκείνο έμπαινε ως απαράβατος όρος η διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και με βάση το αίτημα αυτό έγινε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία της πόλης (στις 25/1) με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν αυτοκινητοπομπή μέχρι το Ηράκλειο και να καταλαμβάνουν για αρκετές ώρες το κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης.
«Το θέμα της διοικητικής αυτοτέλειας είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Προστατεύει τη μελλοντική λειτουργία του νοσοκομείου», δηλώνει στο Δρόμο ο Μιχάλης Μαχαιράς, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Πολίτες εν δράσει και συμπληρώνει: «Προωθούν την ενιαία διοίκηση, ως προθάλαμο της ουσιαστικής κατάργησης του νοσοκομείου μας. Ήδη υπάρχουν κλινικές που υπολειτουργούν. Αν αυτό συνέβαινε με ενιαία διοίκηση τότε το κεντρικό νοσοκομείο θα αποφάσιζε πως από τις δύο κλινικές η μία πρέπει να κλείσει και ασφαλώς δε θα έκλεινε αυτή του Αγίου Νικολάου. Αντίθετα, εμείς διεκδικούμε την ενίσχυση των κλινικών με προσωπικό. Δεν μπορεί το νοσοκομείο της Ιεράπετρας να είναι «παράρτημα» του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου».

Ο εξορθολογισμός των δαπανών
Βασικό επιχείρημα για την ενιαία διοίκηση είναι η εξοικονόμηση πόρων μέσω της διενέργειας κοινών διαγωνισμών για όλα τα νοσοκομεία. «Και σήμερα όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό και μάλιστα για όλη την Κρήτη εφόσον υπάρχει και λειτουργεί η Υγειονομική Περιφέρεια», λέει ο κ. Μαχαιράς. «Αν ήθελαν μπορούσαν ήδη να περικόψουν δαπάνες στους διαγωνισμούς και στις προμήθειες», λέει χαρακτηριστικά.

Αλλαγή ρότας…
Σε αυτή την κατεύθυνση το μέτωπο των πολιτών της Ιεράπετρας παραμένει δυναμικό και ήδη ετοιμάζονται για αντίστοιχες δυναμικές κινητοποιήσεις. Η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από τη διοίκηση του Δήμου Ιεράπετρας, η οποία αν και αρχικώς συνηγορούσε στο αίτημα της διοικητικής αυτοτέλειας, πλέον ακολουθεί την κομματική «γραμμή» για ενιαία διοίκηση, παρά το γεγονός ότι και στο εσωτερικό της παράταξης του δημάρχου Σήφη Αναστασάκη εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις. Το τελευταίο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κάνει καμία αναφορά στο αίτημα της διοικητικής αυτοτέλειας, ενώ σκοπίμως αναφέρεται στην μελέτη Λιαρόπουλου δικαιώνοντας τις επιλογές της κυβέρνησης. Όπως ήταν φυσικό το όπλο της ομοφωνίας στα όργανα του Δήμου χάθηκε αφού οι δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καταψήφισαν, έχοντας όμως συμπαραστάτες τους χιλιάδες κατοίκους και την Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων που δεν «καλουπώνονται» στην κομματική γραμμή.  
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πάντως, πήραν το μήνυμα αγανάκτησης από εκατοντάδες πολίτες που τύλιξαν το κτίριο του δημαρχείου με κορδέλες και τους μοίρασαν ψαλιδάκια ώστε να γίνουν άτυπα τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου σε μία κίνηση με προφανή ειρωνική διάθεση, η οποία εξόργισε τον δήμαρχο της πόλης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!