Του Κώστα Σκηνιώτη

Μερικές λέξεις, μερικές φράσεις μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους κάθε φορά.Αυτή η φράση, το λάθος, έγινε συνώνυμο με τον αιώνιο έφηβο Αντώνη Σαμαράκη, προσωπικότητα που αγάπησε την πατρίδα, το λαό της, τους νέους όσο λίγοι. Αυτό Το Λάθος, δόξασε την ελληνική λογοτεχνία, τους Έλληνες διανοούμενους, λογοτέχνες, συγγραφείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Σήμερα, ένα άλλο λάθος βρίσκεται στην επικαιρότητα τόσο στη χώρα όσο και ευρύτερα, με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ ότι οι πολλαπλασιαστές στους οποίους στήριζαν τις παραδοχές και τη πρόβλεψη για την ύφεση οι δανειστές, ήταν εσφαλμένοι.
Φυσικά, εκ των προτέρων σημειώνουμε ότι το πρόβλημα που περνάει σήμερα ο λαός μας και η χώρα, δεν οφείλεται στο λάθος των πολλαπλασιαστών. Το πρόβλημα που περνάει η χώρα, ο λαός μας, οι λαοί στην Ευρώπη και παγκόσμια, οφείλεται σε αυτό καθαυτό το σύστημα που ζούμε, δηλαδή στο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο περνά τα βάρη της κρίσης του στις πλάτες μας.
Όμως, στην παρούσα φάση της ελληνικής κοινωνίας το λάθος των δανειστών, το οποίο αποδέχτηκαν και συνυπέγραψαν οι κυβερνώντες, (παρ’ ότι πολλές φωνές και κυρίως από την Αριστερά μίλησαν συγκεκριμένα για το θέμα αυτό), έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το λαό.
Μερικά από τα αναπόφευκτα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών είναι:
• Το λάθος στους υπολογισμούς του πολλαπλασιαστή, ισοδυναμεί διαχρονικά από το 2010 μέχρι και σήμερα, σε ένα διπλάσιο ύψος ύφεσης που αντιστοιχεί σε περίπου 45 δισ. ευρώ μείωσης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
• Το λάθος αυτό που είναι συναρτημένο και με τις αντίστοιχες πολιτικές, οδήγησε την ανεργία στο απίστευτο ύψος του 28%, και καθώς συνεχίζεται η ίδια πολιτική θα οδηγήσει την ανεργία μέχρι το 2014 στο δραματικό ύψος του 35%.
• Το λάθος αυτής της πολιτικής, είναι ότι διαμορφώνει ένα μοντέλο οικονομίας και χώρας επί της ουσίας ανενεργής και μη παραγωγικής. Τι, άραγε, διαφορετικό είναι αυτό το μοντέλο, όπου 2,8 εκατομμύρια είναι οι εργαζόμενοι, και 4 εκατομμύρια πλέον ο μη ενεργός πληθυσμός;
• Το λάθος αυτής της πολιτικής, είναι ότι δρομολογείται ένα μοντέλο που μεταβάλλει την οικονομία από οικονομία των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων (έστω μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού), σε οικονομία των δανειστών.
• Το λάθος αυτής της πολιτικής είναι ότι οραματίζεται την ανάπτυξη, την ίδια ώρα που το 83% των πόρων από τα δάνεια, καθώς κι αυτών που παράγει η οικονομία, επιστρέφει στους ίδιους τους δανειστές, αφήνοντας μόνο το 17% των πόρων αυτών για την ενεργοποίηση, τη μεγέθυνση, την ανάπτυξη της οικονομίας.
• Το λάθος αυτής της πολιτικής, είναι ότι μας επιστρέφει σε ένα μοντέλο της 10ετίας του 1930, όπου οι ξένοι επενδυτές έρχονταν στη χώρα για να επενδύσουν, έχοντας ως βασική προϋπόθεση να μένει ανεκμετάλλευτο το έδαφος της χώρας για να μπορούν να το διασφαλίσουν ως εμπράγματη εξασφάλιση.
Το λάθος αυτής της πολιτικής, δεν είναι βέβαια λάθος. Είναι μια σχολή οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σκέψης, η οποία θεωρεί ως λύση τη δημιουργία μιας κοινωνίας του ενός τρίτου και ίσως του ενός τετάρτου, και ταυτόχρονα θεωρεί ως αναγκαία συνθήκη τη μαζική ανεργία, για την επίτευξη δημοσιονομικών και νομισματικών ισορροπιών. Με άλλα λόγια, είναι η σχολή που θεωρεί ότι τα βάρη της κρίσης του συστήματος πρέπει να τα επωμισθούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι. Μεταξύ του στρατηγικού στόχου των εργαζόμενων, που είναι η οικοδόμηση μιας ουμανιστικής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής κοινωνίας σε όλο τον πλανήτη, και του σήμερα υπάρχουν οι μεταβατικές ανάγκες της επιστροφής των μισθών στα πρότερα τουλάχιστον επίπεδα, στην αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους και της εκπαίδευσης, στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, στη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και κύρια αυτής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να δώσει σήμερα μια ελπίδα εξόδου από το τέλμα στο οποίο ήδη βρίσκεται η κοινωνία και η οικονομία.
Ένα άλλο λάθος, ο Οιδίπους όταν το αντιλήφθηκε τυφλώθηκε λειτουργώντας ως αυτόχειρας. Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να το πράξει αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μέτρα ανακούφισης από το λάθος.

* Ο Κώστας Σκηνιώτης
είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!